Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Stroški poskočili v nebo, javna pomoč bo ključna

Župana in županji slovenskih občin o posledicah draginje

26. nov. 2022 | 6:25
Dark Theme

Vse je dražje. Če je to po pandemiji postal nov mantra, s katerim smo v pričakovanju boljših časov prisiljeni sobivati, se tudi v slovenskih okoliških občinah na Tržaškem skušajo prilagajati, kakor se pač le da. Pri županih in županjah smo poizvedovali, kako skušajo kljubovati splošnim podražitvam, ki udarjajo po različnih občinskih nepremičninah: od občinskih hiš, vrtcev in šol do telovadnic ter domov za starejše občane. Nekateri so bolj zaskrbljeni od drugih, vsi pa bolj ali manj ohranjajo mirno kri. Pomirja jih dejstvo, da »so vsi na isti barki« in bo že zaradi tega nujno treba dobiti pravo skupno rešitev za vse.

Odgovori so bili drugače v marsičem podobni. Vsi se denimo seveda držijo načela čim višje varčnosti. To pomeni, da se luči v občinskih hišah po določeni uri ne prižiga, ogrevanje ravno tako in temperatura nikoli ne preseže 19 stopinj Celzija, kot pač predvidevajo novi vladni predpisi. Splošnim pravilom vsak dodaja še svoje.

Več o ukrepih dolinskega župana Sandya Kluna, repentabrske županje Tanje Kosmina, zgoniške županje Monice Hrovatin in devinsko-nabrežinskega župana Igorja Gabrovca v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava