Sobota, 19 oktober 2019
Iskanje

Švedski dijaki na obisku v Trstu

Dijakinje in dijaki 4. razreda kemijsko-biotehnološke smeri Državnega izobraževalnega zavoda Jožefa Stefana gostijo vrstnike z gimnazije Rudbecksgymnasiet v Örebroju

Trst |
12. okt. 2019 | 13:20
Dark Theme

Dijakinje in dijaki 4. razreda kemijsko-biotehnološke smeri Državnega izobraževalnega zavoda Jožefa Stefana so v iztekajočem se tednu v sklopu projekta v programu Erasmus+ gostili vrstnike z gimnazije Rudbecksgymnasiet v švedskem Örebroju.

Tokratna etapa projekta, ki sicer poteka že drugo leto zapored, se bo sklenila jutri, ko se bodo švedski dijaki vrnili domov, obogateni z izkušnjo tedenskega obiska, rdeča nit katerega je bila »vinsko« obarvana. V teku obiska so se dijaki namreč seznanjali s celotnim procesom pridelovanja vina, od vinograda mimo laboratorija pa vse do vinske kleti.

Gosti so prispeli v nedeljo, je včeraj pojasnila koordinatorica projekta, profesorica Katja Pasarit, s samimi izobraževalnimi dejavnostmi, ki so bile spretno vtkane v raznovrstne obiske in so se izmenjevale z razvedrilnimi in spoznavnimi trenutki, pa so dijaki začeli v ponedeljek. Takrat so v šolskem laboratoriju skupaj pripravili vzorce za fermentacijo in destilacijo, v popoldanskih urah pa so tržaški dijaki švedske kolege popeljali na sprehod po mestu.

Torkov dan se je začel s spoznavanjem osnov someljejstva ter o kombiniranju vin in hrane, popoldne pa so dijaki na Padričah obiskali mednarodni center za genski inženiring in biotehnologijo ICGEB, kjer so tudi vstopili v laboratorij in se pomerili v vajah iz mikrobiologije, ter znanstveni park Area, kjer so se seznanili s čezmejnim projektom Interreg o spodbujanju trajnostnega vinogradništva s pomočjo informacijsko-komunikacijske tehnologije na čezmejnem italijansko-slovenskem območju.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo