Petek, 22 november 2019
Iskanje

Temperatura morja narašča

117 let meritev tržaškega raziskovalnega središča Cnr-Ismar

Trst |
17. jul. 2019 | 7:25
Dark Theme

Površinska temperatura Jadranskega morja je v zadnjem stoletju redno naraščala, kažejo raziskave, ki so jih opravili znanstveniki zavoda morskih znanosti Cnr-Ismar s sedežem v znanstvenem središču Area Science Park. Pomembno raziskavo je objavila mednarodna znanstvena revija Earth System Science Data. Raziskovalci so opazovanja opravili v 117 letih na morski gladini tržaškega pristanišča. Več kot stoletno opazovanje je med najdaljšimi v zgodovini raziskovanja v Sredozemskem morju.

Iz raziskave izhaja, da je temperatura morske gladine narasla za 1,1 stopinje Celzija na stoletje. Podatki iz obdobja med letoma 1946 in 2015 pa kažejo na naraščanje temperature za 1,3 stopinje Celzija na stoletje.

»Zapisane vrednosti so lahko zelo zgovorne in včasih zaskrbljujoče: v zadnjih dvajsetih letih je temperatura morja v poletnih mesecih vedno bolj pogosto presegla 28 stopinj Celzija,« je povedal Fabio Raicich iz zavoda Cnr-Ismar, eden izmed avtorjev raziskave, ki je dostopna na tem linku.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo