Torek, 11 junij 2024
Iskanje

»Ustvarjalnost ob vsaki steni«

V Barkovljah odkrili spominsko ploščo na rojstni hiši Giorgia Strehlerja

25. okt. 2021 | 16:10
Dark Theme

»Želel si je postati dirigent, a imel se je za premalo nadarjenega in izbral je režisersko pot. Glasbo je sicer imel v krvi in od malih nog vsak večer zaspal z melodijami, ki mu jih je mati v sosednji sobi zaigrala na violino.« Občuteni spomini Andree Jonasson, znane gledališke igralke in bivše žene Giorgia Strehlerja, so danes dopoldne na krajši slovesnosti spremljali odkritje spominske plošče na rojstni hiši tržaškega režiserja. Njemu v spomin, sicer enemu izmed najbolj znanih gledaliških ustvarjalcev preteklega stoletja, so jo postavili na zunanjo steno prenovljene vile v Ul. Moncolano v Barkovljah.

Plošča v spomin na Giorgia Strehlerja na pročelju hiše (FOTODAMJ@N)
Plošča v spomin na Giorgia Strehlerja na pročelju hiše (FOTODAMJ@N)

Ganljiv trenutek so uvedli pozdravi direktorja gledališkega mestnega muzeja Carlo Schmidl Stefana Bianchija, občinske odbornice za gledališče Serene Tonel in predsednika gledališča Rossetti Francesca Grambassija.

Odkritje plošče je občina priredila v okviru projekta TSxGS, ki ga tržaška občina v sodelovanju z gledališčem Rossetti prireja ob stoletnici rojstva Giorgia Strehlerja. »Pri nas doma se v zraku občuti umetnost,« je dejala Mira Bole, ki z možem Alessandrom Manzonom živi v Strehlerjevi rojsni hiši.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava