Petek, 12 julij 2024
Iskanje

V Cerovljah lahko ob narezku naročiš kozarec piva

V sredo je vrata odprla nova kmetija Rouna v Cerovljah, kjer 30-letni Cristian Leghissa ponuja svoje svetlo pivo

22. sep. 2023 | 7:33
Dark Theme

»Jaz bi pa pivo.« Če smo še pred kratkim zvito gledali ljudi, ki so v osmici naročili pivo, in z glavo zmajevali, češ, ali ne vedo, kam so prišli, bomo morali odslej pred vsakršno opazko najprej pogledati obešeni spisek s ponudbo in preveriti, ali morda res točijo pivo. Vsaj v Cerovljah bo tako, kjer je v prostorih nove kmetije na Rouni, ki jo vodi 30-letni Cristian Leghissa – Mrinšč, pivo kar prvo v ponudbi. Vrata svojega kraškega lokala pri hišni številki 1 je prvič odprl v sredo in ko bi si želeli okusiti domače pivo ob tradicionalni osmičarski ponudbi, potem imate do 1. oktobra čas za obisk.

Nova kmetija Rouna v Cerovljah (FOTODAMJ@N)
Nova kmetija Rouna v Cerovljah (FOTODAMJ@N)

»S prijatelji radi okušamo pivo, tudi taka bolj posebna kot sta Ipa ali Guinness na primer. Navdušil sem se nad tem in želel spoznati postopek pridelave,« je pred odprtjem povedal Cristian, ki je drugače zaposlen v družinskem podjetju strojev za les. Leta 2017 se je vpisal na nekajmesečni tečaj varjenja v Padovi, kjer je osvojil vse tehnike priprave piva. Potem je opravil staž v pivovarni Cittavecchia na Proseku, kjer je potem sodeloval še dve leti. Medtem se je doma preizkušal, »bolj pravilno je, če rečem, da sem se igral« in pripravil svojih prvih 50 litrov piva. In se nad tem popolnoma navdušil!

V prostorih, kjer je želel ohraniti kraško tradicijo s sodobnimi primesmi, streže svežo svetlo nemško lager pivo (4,5% alkohola), ki je daleč najbolj priljubljena. »Postopoma bom razumel, kako nadaljevati, kaj nadgraditi, kaj spremeniti in popraviti ali če poskrbeti tudi za kako drugo vrsto piva,« meni Cristian. Kozarec piva je zanj v glavnem priložnost za prijetno druženje po delovnem dnevu.

Več v jutrišnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava