Nedelja, 14 avgust 2022
Iskanje

V Evropi smo lahko združeni, če smo združeni najprej doma

Na predstavitvi romana Črni obroč Marija Čuka sodelovala tudi zgodovinar Boris M. Gombač in nekdanji predsednik vlade Lojze Peterle

24. jun. 2020 | 10:26
Dark Theme

Predstavitev knjige Črni obroč je v ponedeljek zvečer v društveno gostilno v Gabrovcu pritegnila lepo število obiskovalcev. Dogodek, ki sta ga organizirala Društvo slovenskih izobražencev in Založba Mladika, so oblikovali avtor romana Marij Čuk, prvi predsednik vlade samostojne Slovenije Lojze Peterle ter zgodovinar in član mešane zgodovinske komisije za ugotavljanje slovensko-italijanskih odnosov Boris M. Gombač. Večer je povezovala Nadia Roncelli.

Prvi je besedo prevzel zgodovinar Boris M. Gombač, ki je orisal geopolitično in zgodovinsko ozadje obdobja, v katerem se odvija zgodba romana Črni obroč, osredotočenega na požig Narodnega doma pred natanko stotimi leti. Poudaril je izjemni pomen slovenskega zaledja za Trst ter soprisotnost treh pomembnih narodnosti – italijanske, slovenske in nemške – v tem mestu, pri čemer je izpostavil aktivno vlogo slovenskih gospodarskih družb in raznoraznih poslovalnic na prehodu iz 19. v 20. stoletje.

Svoj pogled na polpreteklo dogajanje v Trstu, na odnose med Italijo in Slovenijo ter na vlogo Evropske unije je podal Lojze Peterle, eden izmed akterjev osamosvojitve Slovenije. »Trst sem prvič obiskal kot gimnazijec leta 1966. Tedaj nismo kaj dosti vedeli o požigu Narodnega doma. Zelo cenim podvig avtorja Marija Čuka, ki mu je uspelo postaviti osebne zgodbe v okvir tistega časa in pokazati, kaj se zgodi literarnim likom, ko se velike zgodovinske ideje prelijejo v njihova življenja,« je uvodoma povedal.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava