Sobota, 10 april 2021
Iskanje

V njunih govorih hvaležnost in poziv

Govora Kostance Mikulus in Marcella Floresa na svečanosti pri spomeniku bazoviškim junakom

9. sep. 2019 | 17:25
Dark Theme

Osrednja govornika na včerajšnji (nedeljski) svečanosti pri spomeniku bazoviškim junakom sta bila kulturnica in članica Odbora za proslavo Kostanca Mikulus ter zgodovinar Marcello Flores.

»Kot žrtve ste padli v borbi za nas ...«. Z velikim spoštovanjem stopam po tej bazovski gmajni. Na njej so 6. septembra ob 5.43 ugasnila štiri mlada življenja: Ferdo Bidovec, sin italijanske matere beneškega porekla, Franjo Marušič, Hrvat Zvonimir Miloš in Alojz Valenčič. V smrt so omahnili štirje mladi ljudje, skupaj z Vladimirom Gortanom, prvi na smrt obsojeni uporniki proti fašizmu sredi Evrope - se je začel govor Kostance Mikulus, ki je v celoti na voljo NA TEJ POVEZAVI.

Po Kostanci Mikulus je spregovoril zgodovinar in univerzitetni profesor Marcello Flores, ki je najprej orisal zgodovinski okvir, v katerem je nastala tajna ilegalna organizacija Borba, spomnil se je tudi leta 1929 v Pazinu umorjenega mladega hrvaškega antifašista Vladimirja Gortana. Floresov govor je — v italijanščini — na voljo s klikom NA TEJ POVEZAVI.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj me najbolj skrbi v obdobju pandemije?

5. apr. 2021 | 18:09
Zdravje
Omejitev osebne svobode
Gospodarska kriza
Pomanjkanje medosebnih odnosov
Cepljenje
Kdor zanikuje nevarnost virusa
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo