Torek, 21 marec 2023
Iskanje

V Starem pristanišču skoraj 220 proizvajalcev oljčnega olja

V kongresnem centru so dobro zastopana dolinska oljčna olja, iz drugih regij prevladujejo oljkarji iz Apulije in Sardinije

Trst |
11. mar. 2023 | 7:33
Dark Theme

Včeraj se je v kongresnem centru v Starem pristanišču začela 15. izdaja sejma kakovostnega oljčnega olja Olio Capitale. Do jutri se bo na njem predstavljalo skoraj 220 proizvajalcev iz različnih italijanskih regij, prisotni pa so tudi oljkarji iz Grčije. Organizatorji sejma, podjetje Aries, ki deluje v okviru Trgovinske zbornice, so v preteklih dneh prejeli 188 vzorcev različnih ekstra deviških oljčnih olj 118 različnih proizvajalcev, ki se bodo za naslov najboljšega potegovali v sklopu tekmovanja Olio Capitale.

Predvidene so tudi degustacije (FOTODAMJ@N)
Predvidene so tudi degustacije (FOTODAMJ@N)

To je ob včerajšnjem uradnem odprtju sejma in ob prisotnosti predstavnikov lokalnih oblasti in gospodarstvenikov povedal predsednik Trgovinske zbornice Antonio Paoletti, ki je tudi dejal, da bodo v treh dneh v kongresnem centru obiskovalcem ponudili deset delavnic, v okviru katerih bo mogoče okušati oljčno olje, štiri vodene oglede, šest predstavitev knjig, 27 ur oljčnega bara, tečaje joge in še veliko več. Novost letošnje izdaje specializiranega sejma je tudi to, da je nekatera razstavljena olja mogoče okušati v enajstih tržaških restavracijah.

Čeprav je večina oljkarjev, s katerimi smo se včeraj pogovarjali na sejmu, zadovoljnih z lansko sezono, tako količinsko kot po kakovosti izdelka, priznavajo, da je za njimi težko leto. Bistveno višji stroški energentov in steklenic so oljkarje stisnili v kot. Kot je povedala Elena Parovel, so se celo lansko leto soočali s težavami pri dobavi embalaže, saj so zaloge steklenic nizke, kar je posledica naraščajočih stroškov energije in motenj dobavne verige. Tudi Boris Pangerc je dejal, da so bile lani težave z embalažo precej moteče in v isti sapi dodal, da se lahko pohvali z odlično letino.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava