Nedelja, 31 maj 2020
Iskanje

Večstranski pogled na prvo svetovno vojno

V TKS predstavili knjigo Marije Jurić Pahor Memorija vojne

Trst |
20. jun. 2019 | 17:44
Dark Theme

Večstranski pogled, ki ponuja sliko Soške fronte oz. prve svetovne vojne, malo drugačno od tiste, na katero smo bili vajeni ter je bila retorična in manipulativna glede na stran, ki jo je ponujala. To po besedah psihoanalitika Pavla Fonde vsebuje monografija koroško-tržaške raziskovalke Marije Jurić Pahor z naslovom Memorija vojne - Soška fronta v spominski literaturi vojakov in civilistov, ki so jo 19. junija popoldne predstavili v Tržaškem knjižnem središču. Gre izpopolnjeno slovensko različico knjige, ki je v nemščini izšla že pred dvema letoma pri Mohorjevi založbi v Celovcu, ki je tudi izdajatelj slovenske verzije. Knjiga ponuja t.i. memorijo vojne oz. rekonstrukcijo zavesti in spominov tistih - vojakov ali civilistov - ki so doživeli prvo svetovno vojno in travme, ki jih je ta povzročila. To s ciljem, da pride na dan resnično dogajanje brez retoričnega zavajanja, pri čemer analizira spomine pripadnikov oz. predstavnikov slovenskega, italijanskega in nemškega elementa.

Na srečanju, ki sta ga poleg TKS organizirala še celovška Mohorjeva založba in Zveza vojnih invalidov iz Trsta, sta o delu govorila že omenjeni Fonda in pesnik Marko Kravos ter tudi sama avtorica Marija Jurić Pahor, ki v svojem delu v vrsti poglavij obravnava med drugim t.i. »vojno živcev«, uporabo strupenih plinov, izkoriščanje nacionalnega čustva pri vojakih slovenske narodnosti na Soški fronti, sen o vrnitvi, t.i. sekundarno travmatizacijo (ko človeka travmatizira skupnost), dalje prisotnost vojne in vojnih travm v slovenski književnosti medvojnega in povojnega obdobja (1914-1925), povojni čas, posebno poglavje pa je posvečeno koroškemu plebiscitu. Kot je sama avtorica dejala na sredini predstavitvi, je v monografijo vključila veliko literarnega gradiva in resnične izkušnje ljudi, skušala je pisati tudi o tem, kako so ljudje travmatične situacije tudi skušali premostiti, veliko tem se navezuje tudi na Primorsko.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo