Petek, 24 november 2023
Iskanje

Višek proseškega martinovanja

Lepo vreme je privabilo veliko število obiskovalcev

Prosek |
11. nov. 2022 | 18:05
Dark Theme

Sveti Martin je z lepim vremenom osrečil domačine in vse ostale, ki so se danes, na njegov godovni dan, zbrali na proseškem praznovanju po dveh letih koronskih omejitev, končno v prijetnem in sproščenem vzdušju. Prijetne temperature so na proseške ulice, ki so bile zaprte za promet, privabile veliko število obiskovalcev. Ti so se lahko ustavili ob številnih stojnicah, ki so ponujale najrazličnejše dobrote.

Letošnje proseško martinovanje (FOTODAMJ@N)
Letošnje proseško martinovanje (FOTODAMJ@N)

Na proseškem trgu, Kržadi, so svoje stojnice postavili člani Kmečke zveze in ponujali rujno kapljico svojih vin, a ne samo.Možno je bilo nabaviti tudi med, klobase, mortadelo, pršut, jabolka in drugo sadje.

Letošnje proseško martinovanje (FOTODAMJ@N)
Letošnje proseško martinovanje (FOTODAMJ@N)

Praznični dan na Proseku so seveda odprli z zdravico. Predsednik zahodnokraškega rajonskega sveta Pavel Vidoni se je zahvalil kolegom, ki so prišli na praznik in nazdravil dobri letini. Tržaški župan Roberto Dipiazza je prepričan, da je praznik sv. Martina eden najlepših in je čestital vsem organizatorjem. Tržaška podžupanja in odbornica za kmetijstvo Serena Tonel je priložnost izkoristila za omembo tradicij in kmetijskih proizvodov, ki so na takih praznikih ovrednoteni. Izrazila je zadovoljstvo, da je bilo med obiskovalci sejma opaziti otroke z učiteljicami, saj se tako tradicije prenašajo tudi na nove generacije. Zdravice se je udeležil tudi generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Gregor Šuc, ki je izrazil zadovoljstvo nad tem, da se tako množično praznuje največjega slovenskega svetnika sv. Martina. Predsednik Kmečke zveze Franc Fabec pa je izpostavil dejstvo, da se je letošnjega praznika udeležila tudi odbornica za kmetijstvo. Letos je bila letina skromnejša, a kljub temu odlična, je še ugotavljal Fabec. Govorniki so skupaj še s tržaškim odbornikom za kulturo Giorgiom Rossijem, zgoniško županjo Monico Hrovatin, devinsko-nabrežinskim županom Igorjem Gabrovcem, dolinskim kolegom Sandyjem Klunom, deželnim svetnikom Markom Pisanijem in repentabrskim odbornikom za kmetijstvo Marjanom Veršo nazdravili s steklenico prosekarja.

Več v jutrišnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava