Nedelja, 03 marec 2024
Iskanje

Vojaški muzej Tabor praznuje 25 let

Gre za edini vojaški muzej, zapisan v Guinessovo knjigo rekordov

Lokev |
19. avg. 2019 | 7:35
Dark Theme

Natanko pred 25 leti, 14. avgusta 1994, je vneti zbiralec vojaških, etnoloških in arheoloških eksponatov Srečko Rože na pobudo in ob pomoči Občine Sežana ter Krajevne skupnosti Lokev odprl zasebni vojaški muzej Lokev. Le-ta se nahaja v obrambnem stolpu v Lokvi, ki je bil zgrajen 1485. leta in je kulturni spomenik lokalnega pomena. Rože, katerega muzej je kot edini vojaški muzej zapisan v Guinessovo knjigo rekordov (že leta 1989), pa je ob 25-letnici delovanja muzeja preteklega 14. avgusta pripravil osrednje praznovanje v vaškem jedru, ki so se ga udeležili številni predstavniki lokalnih oblasti, predstavniki slovenskih in tujih muzejev, inštitucij za preučevanje zgodovine, direktorji javnih zavodov in predstavniki veteranskih društev. Ob tej priložnosti je v tretjem nadstropju muzeja odprl posebno razstavo Avstro-ogrska vojaška parada, ki bo na ogled dve leti, in predstavil film Od čutare do muzeja: 25 let delovanja Vojaškega muzeja Tabor Lokev, ki ga je pripravila njegova hčerka Aneja Rože.

Prav aluminijasta čutarica, ki jo je kot petleten otrok z dedom Viktorjem Rožetom iz Krepelj pri Dutovljah, od koder je tudi Srečko doma, našel na smetišču, je bila usodna, da je začel zbirati vojaške eksponate. Da gre zahvala celotni družini Rože - ob ženi Ireni tudi hčerkama Aneji, diplomirani zgodovinarki in umetnostni zgodovinarki, ter Anji, ki stopa po njenih študijskih poteh - da je Lokev prepoznavna v slovenskem merilu in da so jo ponesli na svetovni turistični zemljevid, so na proslavi poudarili številni govorniki.

Srečko Rože se lahko pohvali s 106 odlikovanji, priznanji in plaketami, ki jih je prejel v Sloveniji in tujini. Če njegova etnološka zbirka šteje 258 tisoč kosov, arheološka pa 102 tisoč, je prav na dan praznovanja četrt stoletja delovanja muzeja prejel še 300 eksponatov in njegova vojaška zbirka šteje 800 tisoč eksponatov. Sicer pa si je mogoče v vojaškem muzeju Tabor v Lokvi ogledati le 1,8 odstotka Rožetove zares bogate zbirke, ki šteje kar 6 kubičnih metrov zastav, 1,142 milijona fotografij, 547 kilogramov zemljevidov in kar 8048 uniform, ki so prav gotovo najdragocenejši eksponati zbirke.

Več v nedeljskem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava