Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

Z bivšimi dijaki iZOOMili svojevrsten Prešernov dan

Na Državnem tehniškem zavodu Žige Zoisa so virus odganjali s spletnim kulturnim praznikom, na katerem so glavno besedno imeli nekdanji »Zoisovci«

Trst |
12. mar. 2021 | 18:22
Dark Theme

Čisto vsi niso postali podjetniki ali geometri. Nekateri so ubrali drugačne poklicne poti, ki jih zunanji opazovalec ne bi takoj pripisal tehniški šoli. Nekdanji dijaki in dijakinje Državnga tehniškega zavoda Zois, ki so se uveljavili zlasti na kulturnem področju, so včeraj imeli glavno besedo na šolskem dogodku ob dnevu slovenske kulture. Prireditev je potekala na spletni platformi Google Meet, za naslov pa so si izbrali ime drugega spletnega zbirališča, ki dopušča besedno igro iZOOMimo svojo proslavo.

Glavna stvariteljica Zoisovega kulturnega praznika je bila profesorica Manica Maver. S pomočjo kolegic in kolegov je skušala s svežim in lahkotnejšim pristopom poudariti, da ima kultura v vseh svojih odtenkih ključno vlogo na šoli. Še sama je postala igralka in z dijaki ustvarila prizor namišljenega iskanja prave rešitve za nesrečni kulturni praznik na daljavo.

Dogajanje bogatijo posnetki bivših »Zoisovcev«. To so igralec in direktor Slovenskega stalnega gledališča Danijel Malalan, pianistka Tamara Ražem, glasbena skupina Love Guns, igralka Lučka Počkaj in humoristka Tjaša Ruzzier v vlogi prevajalke Berte Bertoki. Čeprav na daljavo in z določenim časovnim zamikom na Prešernov dan brez slavnostnega govornika ne gre. Novinar Peter Verč, ki je, preden bi zabredel v novinarske vode in se pridružil kolektivu Primorskega dnevnika, ravno tako sedel v šolskih klopeh zavoda Zois, je kulturo spravil... v škatlo. Pripravil je čisto poseben seznam svojih najljubših desetih kulturnih vsebin oziroma s kulturo povezanih predmetov. Celotno prireditev si lahko ogledate na zgornjem posnetku ali na tej povezavi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava