Četrtek, 01 oktober 2020
Iskanje

Z igro in zabavo do slovenščine

Delavnice slovenskega jezika za otroke

8. jul. 2019 | 7:25
Dark Theme

Minuli petek se je v prostorih italijanske osnovne šole Umberta Pacifica v Boljuncu zaključila druga poletna delavnica slovenskega jezika za otroke, ki jo je vodila Nastja Colja.

V sklopu dejavnosti, ki jih organizira italijanska večstopenjska šola Giancarla Rolija se že sedem let posvečajo širjenju slovenskega jezika med najmlajšimi s tedenskimi tečaji, ki z igro in vajo približajo otrokom jezik teritorija.

Zanimanja je vsako leto več. Letos se je na poletne delavnice prijavilo štirideset otrok od tretjega razreda osnovne šole do drugega nižje srednje šole. Dokončno pa so jih sprejeli petnajst za vsak teden delavnice. Tečaje jih je dokončalo skupno petindvajset, trinajst v prvem tednu, dvanajst v drugem. Od ponedeljka do petka so se otroci v dopoldanskih urah posvečali spoznavanju in uporabi slovenskega jezika v okolju, kjer živijo in vsak dan srečujejo slovenske napise, slišijo slovensko besedo in se redno soočajo z vrstniki slovenske narodnostne skupnosti v Italiji.

Ob koncu delavnice so za starše pripravili krajši povzetek tedenskega dela in s pomočjo učiteljice Nastje Colja ter nekaterih univerzitetnih študentk, ki se pripravljajo za poučevanje slovenskega jezika, pokazali, kaj so se naučili. Otroci so tečaj začeli le pet dni pred končnim srečanjem, vsak dan pa osvojili nekaj temeljnih izrazov in jezikovnih struktur. Z igro in praktično uporabo so se v zelo hitrem času naučili osebne predstavitve, osnovnega štetja, pozdravov, nekaj standardnih dialogov in veliko drugega. Dopoldneve so otroci doživljali v tesnem stiku z lokalno realnostjo. Redno so obiskovali trgovine v Boljuncu in prodajalce nagovarjali v slovenščini.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo