Ponedeljek, 01 junij 2020
Iskanje

Za poimenovanje ulice po igralki Lidiji Kozlovic

Ob desetletnici njene smrti

Trst |
16. okt. 2019 | 10:54
Dark Theme

Ob desetletnici smrti gledališke igralke Lidie Kozlovic - ali Lidie Kozlovich kot jo poznajo v italijanskem gledališkem svetu oz. Lidije Kozlovič kot smo je vajeni v našem gledališču - so svetniki Demokratske stranke v občinskem svetu z Valentino Repini na čelu v ponedeljek vložili svetniško pobudo za poimenovanje mestne ulice po tej naši priljubljeni odrski protagonistki. Svetniška pobuda bo morala najprej v pristojno komisijo, ki bo ocenila, ali lahko nadaljuje svojo pot v občinski svet.

V utemeljitvi je Repinijeva zapisala, da se je Kozloviceva rodila 8. oktobra 1938 v Momjanu v Istri, umrla pa 1. junija 2009 v Trstu, ki je bil njen drugi dom. Uveljavila se je kot obmejna in hkrati evropska igralka, ki je študijsko pot ubrala na Akademiji za dramsko umetnost v Ljubljani, kjer je bila »neobičajna« študentka, saj je govorila v italijanščini, ki je bila njen materni jezik. Slovenščine se je naučila pozneje in jo usvojila do take mere, da ji je uspelo na profesionalni ravni povezati oba svetova. Po študiju v Ljubljani, se je preselila v Trst, kjer je lahko izkoristila svojo dvojezičnost in svoje doživljanje dveh kultur na dveh straneh meje - uveljavila se je kot gledališka, filmska in radijska igralka.

Da bi se ustrezno priznalo njeno vlogo pri ovrednotenju mesta in njegovih kultur, vabijo podpisniki svetniške pobude - svetnikom Demokratske stranke so se pridružili še tisti iz vrst Občanov, Italie Vive in Open FVG - župana oz. pristojnega odbornika, da poimenuje ulico, trg ali zelenico v mestu po Lidii Kozlovic, nepozabni in šarmantni interpretki človeške kompleksnosti in tržaške multikulturnosti.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo