Ponedeljek, 11 november 2019
Iskanje

Za poimenovanje ulice po igralki Lidiji Kozlovic

Ob desetletnici njene smrti

Trst |
16. okt. 2019 | 10:54
Dark Theme

Ob desetletnici smrti gledališke igralke Lidie Kozlovic - ali Lidie Kozlovich kot jo poznajo v italijanskem gledališkem svetu oz. Lidije Kozlovič kot smo je vajeni v našem gledališču - so svetniki Demokratske stranke v občinskem svetu z Valentino Repini na čelu v ponedeljek vložili svetniško pobudo za poimenovanje mestne ulice po tej naši priljubljeni odrski protagonistki. Svetniška pobuda bo morala najprej v pristojno komisijo, ki bo ocenila, ali lahko nadaljuje svojo pot v občinski svet.

V utemeljitvi je Repinijeva zapisala, da se je Kozloviceva rodila 8. oktobra 1938 v Momjanu v Istri, umrla pa 1. junija 2009 v Trstu, ki je bil njen drugi dom. Uveljavila se je kot obmejna in hkrati evropska igralka, ki je študijsko pot ubrala na Akademiji za dramsko umetnost v Ljubljani, kjer je bila »neobičajna« študentka, saj je govorila v italijanščini, ki je bila njen materni jezik. Slovenščine se je naučila pozneje in jo usvojila do take mere, da ji je uspelo na profesionalni ravni povezati oba svetova. Po študiju v Ljubljani, se je preselila v Trst, kjer je lahko izkoristila svojo dvojezičnost in svoje doživljanje dveh kultur na dveh straneh meje - uveljavila se je kot gledališka, filmska in radijska igralka.

Da bi se ustrezno priznalo njeno vlogo pri ovrednotenju mesta in njegovih kultur, vabijo podpisniki svetniške pobude - svetnikom Demokratske stranke so se pridružili še tisti iz vrst Občanov, Italie Vive in Open FVG - župana oz. pristojnega odbornika, da poimenuje ulico, trg ali zelenico v mestu po Lidii Kozlovic, nepozabni in šarmantni interpretki človeške kompleksnosti in tržaške multikulturnosti.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo