Torek, 12 november 2019
Iskanje

Začetek Drage 2019 v znamenju jezika in odločitve za slovensko šolo

Uvodno predavanje je imela pedagoška svetovalka za slovenske šole v Italiji Andreja Duhovnik Antoni

30. avg. 2019 | 18:53
Dark Theme

Odločitev za slovensko šolo v Italiji je zelo pomembna in otroci staršev, ki se zavestno odločijo za vpis v slovensko šolo, pri študiju tudi bolj napredujejo. O tem je prepričana Andreja Duhovnik Antoni, pedagoška svetovalka za slovenske šole v Italiji, ki je s svojim predavanjem danes popoldne v parku Finžgarjevega doma na Opčinah odprla 54. študijske dneve Draga 2019. Naslov predavanja je bil Govorim - govorimo slovensko, zavedanje izbire in razumevanje odločitev. Govornica je preko svoje več kot dvajsetletne izkušnje pedagoške svetovalke poudarila pomen zavestne odločitve za slovensko šolo, ki jo danes obiskujejo tudi mnogi neslovenski učenci. Pri tem je poudarila tudi pomen sodobnega didaktičnega pristopa oz. modela poučevanja, kjer učenci usvojijo najprej komunikacijske zmožnosti, zatem pa še abstrakten jezik. Pomembno je tudi, da se učitelji oz. profesorji različnih predmetov zavedajo, da so vsi odgovorni za razvijanje znanja slovenščine, je med drugim poudarila Duhovnikova, ki se morebitnega upada vpisov v slovenske šole spričo uvajanja pouka slovenščine na italijanskih šolah ne boji. Upad po njenem mnenju ne bi bil zelo velik, v slovenski šoli bi ostali tisti, ki se za to zavestno odločijo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo