Petek, 01 december 2023
Iskanje

Zagoreli so svetoivanski kresovi

Ponekod so tudi potekale delavnice pletenja venčkov

Trst |
24. jun. 2019 | 18:02
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Po številnih krajih na Tržaškem so v nedeljo zvečer, na vigilijo godu sv. Ivana oz. sv. Janeza Krstnika, ki je po tradiciji najdaljša noč v letu, zagoreli svetoivanski kresovi, ki so jih v več primerih spremljale tudi bogate kulturne prireditve.

Tako je bilo npr. pri Sv. Ivanu, kjer sta na Stadionu 1. maj Slovensko kulturno društvo Slavko Škamperle in Športno združenje Bor poskrbeli za pester večer, ki je vrhunec dosegel seveda s prižigom kresa ob zvokih harmonike Dušana Kovača, oblikovali pa so ga tudi nastop osnovnošolcev, plesalke Julije Kralj in društvene mladinske dramske skupine, ki se ji je za to priložnost pridružila Mladinska vokalna skupina Anakrousis. Prisotni so se tudi pozabavali ob gledanju gledališko-radijskega kabareta Radio Poper z Borisom Devetakom, Borisom Kobalom in Aljošo Starcem.

Na Padričah pa je v nedeljo popoldne potekala delavnica pletenja svetoivanskih venčkov. Najlepše venčke so nagradili zvečer pred kresovanjem (omeniti velja, da je za najlepšega obveljal venec Morane Žagar Ferluga), ko je nastopil tudi pevski zbor Slovan. V Trebčah pa je kresovanje spremljal nastop domače godbe Viktor Parma in skupine The Authentics.

Pri Sv. Ivanu, kot tudi v Križu, Trebčah in na Padričah ter še marsikje, so nekaj dni pred včerajšnjim praznikom sv. Ivana potekale delavnice pletenja svetoivanskih venčkov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava