Sreda, 28 februar 2024
Iskanje

Znani finalisti nagrade Luchetta

Komisija, ki ji predseduje direktorica šole za novinarstvo iz Perugie Maria Concetta Mattei izbrala najboljša dela

Trst |
1. jul. 2023 | 8:21
Dark Theme

Znani so finalisti za 20. mednarodne novinarske nagrade Marco Luchetta. Te že od leta 2004 podeljujejo za novinarske prispevke, ki si prizadevajo ozaveščati javnost glede pravic otrok in ogroženega otroštva v nekaterih delih sveta.

Žirija, ki ji predseduje direktorica šole za novinarstvo v Perugii Maria Concetta Mattei, je v kategoriji italijanskega tiska izbrala dela Fabia Bucciarellija, Elene Basso in Sabrine Pisu. Za nagrado za najboljšo reportažo se bodo potegovali Nadia Zicoschi, Luciana Coluccello ter za skupinsko delo Sabrina Carreras, Lisa Iotti in Irene Sicurella.

Mati in hči v zaklonišču v Kijevu (FABIO BUCCIARELLI)
Mati in hči v zaklonišču v Kijevu (FABIO BUCCIARELLI)

V kategoriji mednarodnega tiska so nominirani Fermín Torrano, Celine Martelet in Alex Rühle, v kategoriji TV News pa Vincenzo Frenda, Raffaella Cosentino in Dan Johnson. V kategoriji fotografije se za nagrado potegujejo Fabio Bucciarelli, Arkadij Budnicki in Marco Gualazzini.

Med nominiranimi prispevki so seveda tisti, ki obravnavajo vojno v Ukrajini, a tudi zgodbe z drugih delov sveta, kot sta Afganistan in Sirija. Nekateri novinarji so se posvetili tudi svetu mladih v Italiji, pri čemer je med njimi opaziti veliko nelagodje.

Skrajne posledice ekonomske krize v Afganistanu (MARCO GUALAZZINI)
Skrajne posledice ekonomske krize v Afganistanu (MARCO GUALAZZINI)

Novinarsko nagrado so ustanovili pred 20 leti v spomin na ubite Marca Luchetto, Sašo Oto, Daria D’Angela in Mirana Hrovatina. Na razpis se je prijavilo več del, ki so bila objavljena od 16. februarja 2022 do 20. maja 2023. Letošnjo žirijo, poleg že omenjene predsednice Mattei, sestavljajo Fabiana Martini, Francesco De Filippo, Cristiano Degano, odgovorni urednik Primorskega dnevnika Igor Devetak, Fabrizio Ferragni, Roberta Giani, Beppe Giulietti, Rino Giusa, Paolo Mosanghini, Carlo Muscatello, Maarten Van Aalderen, Matteo Bruni, Esma Çakir, Carlo Bartoli, Vittorio Di Trapani in Roberto Papetti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava