Četrtek, 30 maj 2024
Iskanje

Zračne gondole še vedno predmet burnih debat

O njih je tokrat razpravljala občinska komisija za bilanco

24. mar. 2021 | 10:24
Dark Theme

Ne vodni ali železniški ampak zračni promet. Tovrsten promet je edini del strategije razvoja trajnostne mobilnosti tržaške občinske uprave, ki je po podporo za vzpostavitev prijaznejše prometne rešitve šla do vladne blagajne. O zračnih gondolah v smeri dopolnitve sistema javnega prevoza se je govorilo na včerajšnjem zadnjem sestanku tržaške občinske komisije za proračun pred razpravo o predlogu proračuna za letošnje leto v občinskem svetu, ki bo na programu prihodnji teden.

Na tokratnem sestanku so v fokus postavili naložbe v okoljevarstveno politiko. Pristojna za okolje, promet in urbanistiko v tržaški občinski upravi Luisa Polli je predstavila načrte za letošnje leto, ki so brez velikih vsebinskih novosti. V načrtih je nekaj novih kolesarskih stez, enosmernih ulic in novih parkirnih mest.

Dolga debata se je nato vnela, ko so levosredinski opozicijski mestni svetniki začeli spraševati, kako daleč je Občina Trst z načrtom gradnje linijske zračne gondole, ki bi povezovala Opčine preko Starega pristanišča z mestnim nabrežjem. Vodja projekta in najbolj zagrizen zagovornik tovrstne alternativne oblike trajnostnega prometa Giulio Bernetti, vodja občinskega oddelka za okolje in mobilnost, ki je na očitke, da bo njegov predlog uničil tržaški »skyline«, odgovoril takole: »Meščani nočejo gondol? Dobro, pripravite mi alternativni predlog, s katerim bi razbremenili promet na Obalni cesti in v Ul. Commerciale. Dejstvo je, da plana B za razbremenitev promet na severni vpadnici mesta nimamo.«

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava