Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Bunker na Škofniku prvič odprt za javnost

24. mar. 2015 | 11:22
Dark Theme

Na vrhu hriba Škofnik je bil v obdobju hladne vojne bunker, od koder naj bi vojska nadzirala, ali se sovražnik iz socialističnega bloka premika v smeri Polača in Zagraja ... Ostanki podzemne utrdbe so še vedno tam, v zaselku Cotiči na Vrhu. Do nje je kakih deset minut hoje po stezi, ki iz bližine vrhovskega pokopališča zavije proti Škofniku. V roku nekaj tednov bodo nekdanje zaklonišče odprli za javnost in bo prvič na ogled.
Na pobudo združenja veteranov vojaške pehote Comitato Fanteria d'Arresto bo goriška pokrajina v prihodnjih dneh podpisala z agencijo državne posesti dogovor, na podlagi katerega bo v zameno za simbolično letno vsoto 247 evrov dobila bunker v šestletni zakup. Pokrajina ga bo nato zaupala v brezplačno uporabo omenjenemu združenju. Le-to bo poskrbelo za zagotovitev varnosti in vzdrževanje, moralo bo tudi odpreti, obnoviti in prepleskati vhode, ki so jih zvarili.
Poleg tega se je obvezalo, da bo uredilo zunanjost in restavriralo notranjost zaklonišča ter vzpostavilo električni tok. Poskrbelo bo še, da ne bo prostega vstopa, hkrati pa bo moralo zagotavljati dostop vsem tistim - radovednežev ne bo manjkalo - ki želijo utrdbo obiskati.
Navdušen nad pridobitvijo je predsednik pokrajine Enrico Gherghetta: »Noben civilist ni še vstopil v ta bunker. Na našem Krasu so še drugi, segajo v 60. leta prejšnjega stoletja, pisali so zgodovino Italije, a so že dvajset let opuščeni. Želimo jih ohraniti, jih odpreti krajanom in turistom, ki prihajajo k nam obiskovat pomnike prve svetovne vojne.«
Podzemna trdnjavica na vrhu Škofnika je bila zgrajena leta 1968 in zaupana 53. regimentu Fanteria d'Arresto Umbria. Po reorganizaciji vojske leta 1976 jo je prevzel 33. bataljon Ardenza, nazadnje, leta 1986, pa 63. bataljon Cagliari. Leta 1992 je bila odslužena. Sestavljena je iz prostora za poveljstvo in opazovalnice za artilerijo ter petih položajev z mitraljezom, prikritih s kupolami, opremljenimi z oklepi in štirimi strelnimi linami. V notranjosti so še podzemni prostori za vojake in položaji z minometi.
Manjši stražarski objekt na površini uporablja danes krajevna civilna zaščita. Po naročilu vojske so kupolo na položaju M1 odstranili leta 2011, kovino so reciklirali in kraj zavarovali.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava