Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Vandal je pred leti ubil ženo

17. apr. 2015 | 12:52
Dark Theme

Vetrobranska stekla in šipe dvaindvajsetih avtomobilov je v noči med 12. in 13. aprilom razbijal 83-letni Goričan Vittorio Pintar, ki je julija 2006 smrtno zabodel svojo ženo. Na vandalski pohod se je odpravil brez pravih razlogov, vzroke je treba iskati v njegovih psihičnih težavah, so pojasnili karabinjerji in policisti. Njegovo identiteto so ugotovili s pomočjo varnostnih kamer goriške občine, zasebnikov in goriške bolnišnice, skupno so preiskovalci pregledali preko deset ur posnetkov. Moški je v noči z 12. na 13. april med 22.20 in eno uro ponoči taval brez pravega cilja med železniško postajo in Ulico Aquileia, zatem je začel svoj vandalski pohod v Ulici Alfieri, kjer je razbil šipo avtomobila Fiat Uno. »Nato se je sprehodil po ulicah Goldoni, Parini, Fatebenefratelli in Alto Adige do goriške urgence ter med potjo udrihal po avtomobilih,« pravi vodja goriškega letečega oddelka Claudio Culot in pojasnjuje, da je moški šipe razbijal z leseno palico, s katero si je pomagal pri hoji.
Policisti so prvi telefonski klic na številko 113 prejeli ob 3.20 ponoči, ko so se stanovalci iz Ulice Alfieri zavedali, da jim je nekdo poškodoval avtomobil. Ob 4.45 so podobno opozorilo prejeli karabinjerji na telefonsko številko 112 iz ulic Fatebenefratelli in Alto Adige. »Le nekaj ur kasneje smo izsledili moškega,« poudarja Culot. V noči med 12. in 13. aprilom so karabinjerji trikrat srečali Pintarja, prvič na Korzu Italia. Ker je bil v zmedenem stanju, so ga pospremili do dežurnega zdravnika v bolnišnico, zatem so ga srečali pri železniški postaji in nazadnje na urgenci. Ravno karabinjerji so ga nato prepoznali tudi na zbranih posnetkih; Pintarja je ponoči opazilo tudi nekaj Goričanov, okrog pete ure zjutraj se je priletni moški vrnil na železniško postajo in se z vlakom odpravil v Trst. Culot razlaga, da so Pintarja ovadili zaradi serijskega poškodovanja tuje lastnine; na začetek sodnega postopka čaka na prostosti. »V okviru sodnega postopka bodo lastniki avtomobilov lahko zahtevali odškodnino,« razlaga Culot.
Pintarja goriške sile javnega reda poznajo zaradi tragičnega dogodka iz leta 2006. Takrat je moški ubil svojo ženo Ludmillo Succi, ki je imela 69 let. Do umora je prišlo v stanovanju v Ulici Grossi, v katerem sta živela zakonca, ki sta bila poročena kakih trideset let. Po umoru je Pintar stekel do gasilcev in jim dejal, naj ga aretirajo, ker je ubil ženo. Za umor je bil obsojen na osemletno zaporno kazen, ki jo je prestal v hišnem priporu. V zadnjih časih je živel v domu za starejše občane v Sežani.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava