Torek, 19 november 2019
Iskanje

»Slovenec v italijanskem okolju? Ščavo!«

21. okt. 2015 | 19:35
Dark Theme

»Slovenec v italijanskem okolju? Ščavo.« Povsem ponesrečeno geslo je bilo objavljeno v 64. številki revije Križankar, ki so jo v slovenskih trafikah prodajali od junija do septembra letošnjega leta. Nanj nas je opozorila bralka, ki je med reševanjem križank zaprepadeno ugotovila, da se je v reviji - meni nič tebi nič - pojavila verjetno najhujša žalitev Slovencev v Italiji. Ko smo dobili revijo v roke, smo skušali ugotoviti, kje je avtor križanke staknil žaljivko. Definicijo besede »ščavo« je po vsej verjetnosti našel v spletni izdaji Slovarja slovenskega knjižnega jezika. V spletnem slovarju namreč piše: »Ščávo -a m slabš., v italijanskem okolju Slovenec, Jugoslovan: za to dejanje so obdolžili ščave / kot psovka - poberi se, ščavo«. Avtor križanke je spregledal, da gre pač za psovko; očitno ga ni še nihče ozmerjal s »ščavom«, kar se je večini pripadnikov slovenske narodne skupnosti v Italiji verjetno na žalost že zgodilo - če ne drugega, so vsaj opazili napis na zidovih kake šole ali slovenske ustanove.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo