Torek, 09 april 2024
Iskanje

Gradbinci utajevali davke

21. okt. 2016 | 17:59
Dark Theme

Že celih pet let niso prijavljali svojih dohodkov, čeprav so zgradili in obnovili več nepremičnin in za svoje delo prejeli tudi plačilo. Nazadnje pa so se ujeli v mrežo goriške finančne straže, ki je uvedla preiskavo ter s pomočjo bančnih podatkov in zasežene dokumentacije ugotovila, koliko so v resnici služili in prikrili.
Finančni stražniki so v okviru rednega nadzora, ki ga izvajajo za odkrivanje in preprečevanje davčnih zatajitev na raznih področjih, prišli na sled petim gradbenim podjetjem s sedežem v goriški pokrajini. Izkazalo se je, da gradbinci od leta 2011 niso vlagali napovedi za odmero dohodnine, čeprav so s prodajo in obnovo stanovanj zaslužili kar nekaj denarja. Utajevalce so finančni stražniki razkrinkali s pomočjo bančnih nakazil za gradbena dela, ki so jih primerjali z drugimi podatki. Državno tožilstvo v Gorici je nato odredilo več hišnih preiskav, med katerimi so finančni stražniki pregledali knjigovodske in druge dokumente in z njihovo pomočjo izračunali pravi obseg poslovanja podjetij. Finančni stražniki so dodatna preverjanja izvedli tudi preko vprašalnikov, ki so jih poslali dobaviteljem in strankam podjetij.
Ob zaključku preiskave je finančna straža ugotovila, da so podjetja od leta 2011 skupno prikrila za 1.123.000 evrov prihodkov in utajila za več kot 270.000 evrov davka na dodano vrednost, davka na dohodek gospodarskih družb IRES, davka na osebne dohodke IRPEF in davka na proizvodne dejavnosti IRAP.
Nato so finančni stražniki z davčno utajo seznanili Agencijo za prihodke, ki je podjetnikom izdala obvestila o davčni odmeri. Podjetja imajo sedež v občinah Gorica, Vileš in Mariano.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava