Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

Občine sprožile arbitražni postopek

10. jul. 2018 | 16:25
Dark Theme

Dvanajst občin iz goriške pokrajine je po približno treh mesecih od imenovanja geologa Giambattista Grazianija na čelo podjetja Irisacqua vložilo na goriško sodišče zahtevo za arbitražo. Občine Romans, Škocjan, Fara, Zagraj, Štarancan, Sovodnje, Gradišče, Šlovrenc, Vileš, Mariano, Gradež in Doberdob so v pritožbi zapisale, da je imenovanje Grazianija doslej še nevidena kršitev obvezujočih pravil, ki so zajamčene v statutu družbe in v delničarskih sporazumih. S prizivom bi občine na podlagi 28. člena družbenega statuta želele razveljaviti sklep, s katerim je skupščina javnega podjetja 9. aprila imenovala novega upravitelja.
»Že od vsega začetka smo se med župani dogovorili, da bomo nastopili na tak način. Naše zahteve so vsekakor upravičene, saj je prišlo do očitne kršitve statuta in načel skupnega upravljanja javnega podjetja, kjer ima vsaka občina enake pravice pri določanju njegovih smernic in pri izbiri primernih upraviteljev. Zaradi tega smo prepričani, da bo arbitražno razsodišče ugodilo našim zahtevam,« pravi doberdobski župan Fabio Vizintin. Z njim soglaša tudi sovodenjska županja Alenka Florenin. »Običajno se je upravitelja izbiralo na skupščini županov, nato je skupščina podjetja Irisacqua izbrano ime potrdila. Pričakujemo torej, da se bo po arbitražni razsodbi končno spoštovalo statut.«
K pritožbi so z izjemo Turjaka pristopile vse občine, ki so na skupščini županov 26. aprila podprle imenovanje Livia Semoliča za upravitelja družbe. Kandidatura pa ni prodrla na skupščini podjetja, kjer je Giambattista Graziani zbral glasove Gorice, Tržiča, Ronk, Foljana, Špetra, Krmina, Dolenj in Moša, osmih občin z desnosredinsko upravo, ki skupaj razpolagajo z 71-odstotnim delničarskim deležem. Predsednik goriškega sodišča bo v naslednjih dneh imenoval člane arbitražnega razsodišča, ki se bo moralo izreči v roku 120 dni.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava