Torek, 18 junij 2024
Iskanje

Delpinova ulica po meri pešcev in kolesarjev

Jutri se v Novi Gorici začenja obsežna prenova nekdanje »Ceste 5«

24. mar. 2021 | 9:56
Dark Theme

Jutri se v Novi Gorici začenja obsežna prenova Delpinove ulice, ki bo precej spremenila njen izgled. Večjo pozornost se bo namenilo pešcem in kolesarjem ter javnemu prostoru, cestišče bo dvignjeno na nivo površin za pešce. »Celotna širina ulice bo tako na enem nivoju, brez višinskih razlik med pločnikom, kolesarsko stezo in voziščem,« so včeraj pojasnili na novogoriški mestni občini. Ulica, nekoč poimenovana »Cesta 5« velja za zibelko novogoriškega igralništva. Prenova bo potekala v treh fazah, to pomeni, da bo ulica do 30. avgusta po odsekih zaprta.

Prva faza, ki se začne jutri, zajema odsek od križišča z Erjavčevo ulico 70 metrov dolžine v notranjost Delpinove ulice. Druga faza bo potekala od priključka dostopa pri hotelu Park do parkirišča za hotelom Park in tretja faza od uvoza na parkirišče hotela Park do Trubarjeve ulice. Občasno bo zaradi del do 30. maja tudi delna zapora dela Erjavčeve ulice, in sicer na območju križišča z Delpinovo ulico.

»Na območju Delpinove ulice je veliko prometa, z urejanjem pa bo ulica postala bolj zanimiva za pešce in kolesarje. V prvi fazi urejanja Delpinove ulice se bo prometno preuredilo območje z mešanim prometom na delu ulice med Erjavčevo ulico in uvozom na parkirišče za hotelom Park,« sporočajo iz občine.

Sredinski pas ulice bo namenjen avtomobilskemu prometu, vendar bodo imeli pešci in kolesarji prednost. Na območju skupnega prometnega prostora bo hitrost omejena na 20 kilometrov na uro, na preostalem delu pa 30 kilometrov na uro. Nova urbana oprema bo umeščena okrog obstoječih dreves v obliki dvignjenih in poglobljenih korit. Posamezen urbani element bo tako kombinacija različne urbane opreme kot so koši za smeti, klopi, stojala za kolesa. Predvidena je tudi nova javna razsvetljava. Od uvoza na parkirišče za hotelom Park do Trubarjeve ulice bo kolesarski pas umeščen na vozišče.

Delpinova ulica je kot vzporedna ulica z osrednjo mestno magistralo igrala pomembno vlogo v začetku razvoja mesta. Najprej je bila poimenovana kot »Cesta 5«. Mesto je na njej dobilo prvo kavarno. Kavarni z restavracijo so, kot pojasnjuje Blaž Kosovel v zloženki Pot po zgodovini mladega mesta (2018), nato dozidali še hotel. Na lokaciji je bilo še veliko barov in plesišče in prvi nočni klub. Kompleks so začeli graditi leta 1951, dokončali so ga osem let kasneje. Na drugi strani današnje Delpinove ulice so bile zgrajene tri podolgovate stavbe, kjer so delovale pekarna, mesnica, frizer.Med stavbami se še danes nahaja mestna tržnica. Cesta je postala prvo mestno sprehajališče, plesišče v hotelu pa je bilo v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja spremenjeno v igralnico Park, kar je bil zametek spremembe Nove Gorice v igralniško destinacijo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava