Sreda, 06 december 2023
Iskanje

Društvu aleksandrink zahvala predsednika republike

Darinka Kozinc poudarila, da je to izjemno priznanje ženskam, ki so s svojim žrtvovanjem pomagale ohraniti ta del primorske zemlje

14. jul. 2022 | 17:36
Dark Theme

Predsednik republike Borut Pahor je danes Društvu za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink iz Prvačine vročil zahvalo za prispevek k dokumentiranju življenja in dela aleksandrink, slovenskih žensk v Egiptu, in ohranjanje njihove zapuščine za prihodnje rodove. Zahvalo je v imenu društva sprejela predsednica društva Darinka Kozinc, ki je ob tej priložnosti poudarila, da je to izjemno priznanje aleksandrinkam, ki so s svojim delom in žrtvovanjem pomagale ohraniti ta del primorske zemlje.

Množični odhodi žensk kot delovne sile z Goriške so se začeli v drugi polovici 19. stoletja. Kmečka in meščanska dekleta so se predvsem v Aleksandriji in Kairu zaposlovale predvsem kot kuharice, sobarice, varuške, dojilje, guvernante in šivilje. V domače kraje so se praviloma vračale le na obisk, za stalno pa šele ob upokojitvi. Množičnost pojava dokazuje tudi izraz aleksandrinke, ki se je za te ženske udomačil na Goriškem.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava