Sreda, 17 avgust 2022
Iskanje

Hommage Pasoliniju

Združenje Collettivo Terzo Teatro iz Gorice prireja bogat niz dogodkov v raznih krajih v FJK

Gorica |
4. maj. 2022 | 11:01
Dark Theme

Ob 100. obletnici rojstva italijanskega pesnika, režiserja, scenarista, pisatelja, igralca in dramaturga Pier Paola Pasolinija bodo v letu 2022 po celi deželi predstavili njegova bolj in manj poznana dela. Projekt Pasolini100 gledališkega združenja Collettivo Terzo Teatro iz Gorice, ki je nastal pod pokroviteljstvom Dežele Furlanije - Julijske krajine in v sodelovanju z občinami Gorica, Videm in Pordenon, želi biti poklon vsestranskemu furlanskemu ustvarjalcu. Program, ki bo zajemal gledališče, ples, film, novinarstvo in tudi šport, so včeraj predstavili v dvorani Dore Bassi v Gorici deželna odbornica za kulturo in šport Tiziana Gibelli, goriški župan Rodolfo Ziberna, predsednik Fundacije Goriške hranilnice Alberto Bergamin in umetniški vodja gledališke skupine Collettivo Terzo Teatro Mauro Fontanini. Gibellijeva je poudarila pomen, ki ga ima tako obširen projekt tudi v vidiku Evropske prestolnice kulture leta 2025, saj je to tudi prvi projekt v letošnjem letu, ki se iz Gorice širi po vsej deželi.

Projekt Pasolini100 bo z različnimi prireditvami predstavil figuro furlanskega ustvarjalca na 360 stopinj. V cikel dogodkov so zato vpletene najrazličnejše realnosti z Goriške, Videmske, Tržaške in Pordenonske: Kulturni dom iz Gorice, v imenu katerega se je včerajšnje predstavitve udeležil predsednik Igor Komel, gledališče Verdi iz Pordenona, Center za študije Pier Paolo Pasolini iz Casarse, združenje Leali delle notizie, Nagrada Sergio Amidei, polifonski zbor iz Rude, Univerza v Vidmu, plesna šola Ceron iz Vidma in športno združenje Ballet School iz Pordenona.

Prvi dogodek je na programu že danes, 4. maja, ob 20.45 v goriškem Kulturnem domu s predstavo I turcs tal Friul v priredbi gledališča TsF – Teatro Stabil Furlan pod vodstvom Massima Somaglina in Fabiana Fantinija. Enodejanka v furlanščini je ena izmed najbolj pomembnih gledaliških del iz devetdesetih let prejšnjega stoletja in je nastala leta 1944, pripoveduje pa zgodbo, ki se odvija med turškim vdorom v Furlanijo leta 1499. Naslednje srečanje bo v soboto, 7. maja, v Škocjanu, ko bo v sklopu novinarskega festivala, ki ga organizira združenje Leali delle notizie, na vrsti pogovorna oddaja Gli scritti corsari z novinarjem Flaviom Vidonijem in igralcem Giorgiom Amodeom. Prvega in drugega julija pa je na programu produkcija Pasolini100/Creazione, ki je nastala pod umetniškim vodstvom Elisabette Ceron in na kateri bodo zaživele koreografije Nastje Bremec in Michala Rynia iz Nove Gorice ter Salvatoreja Gagliardija. Delo je povzeto po Pasolinijevih delih Ragazzi di vita in Una vita violenta, uprizorili pa ga bodo na dvorišču palače Morpurgo v Vidmu. Ob že načrtovanih dogodkih bodo v poletnih mesecih priredili nekaj srečanj v Gradežu, med temi sta branje dela L'amore impossibile tra Maria Callas e PP Pasolini avtorja Giorgia Amodea z igralko Cinzio Borsatti, ki ju bo spremljal Manuel Figheli na klavir in dela El critoleo del corpo fracassao Biagia Marina v režiji gledališke skupine Grado Teatro in ob spremljavi harfistke Ester Pavlic. Poklon Pasolinijevemu ustvarjanju se bo nato selil tudi v kraj Casarsa della Delizia, kjer je Pasolini preživel večino svojega življenja, z večerom posvečenim glasbi Ennia Morriconeja; ta je namreč večkrat spremljala Pasolinijeve filme. Septembra in oktobra bosta na vrsti še dva zaključna dogodka: gledališka predstava Pulsioni inconfessabili. Da Orgia ad Affabulazione z igralkama Sonio Dorigo in Pero Rossi ter nova produkcija združenja Collettivo Terzo Teatro v režiji Maura Fontaninija Uccellacci e uccellini, ki jo bodo predstavili v raznih krajih po deželi. Delo je gledališka transpozicija znanega filma iz leta 1966, v katerem sta nastopila Totò in Ninetto Davoli. Ker je bil Pasolini velik oboževalec športa in predvsem nogometa, je v programu tudi organizacija nogometnega turnirja in drugih športnih dogodkov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava