Petek, 16 april 2021
Iskanje

Kljub »kritični razdalji« ohranjajo stik s svetom

Dijaki licejev Trubar in Gregorčič pripravili šolski časopis in spletno božičnico

Gorica |
11. jan. 2021 | 9:18
Dark Theme

Čeprav so že dalj časa »obsojeni« na vsakdanje čepenje za računalnikom med domačimi zidovi, ostajajo dijaki slovenskih licejev v Gorici povezani, aktivni in kritični do družbe in razmer, v katerih odraščajo. Da je to res, je razvidno iz vsebin šolskega časopisa, ki so ga izdali decembra, in tudi spletne božičnice, ki so jo objavili na šolskem Youtube kanalu.

?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">

Šolski časopis (dostopen je na tej povezavi), ki nosi naslov Kritična razdalja, je nastal v okviru pouka državljanske vzgoje. Prva izdaja časopisa je razdeljena na tematske sklope, v katere so vključeni spisi, razmišljanja, pesmi in risbe dijakov vseh treh smeri liceja Gregorčič-Trubar. Med obravnavanimi temami je življenje pripadnikov slovenske narodne skupnosti v Italiji in doživljanje meje v času, ko je spet postala realnost; sledijo razmišljanja o ženski in njeni vlogi v družbi, nekaj prostora pa so posvetili tudi vzgoji k strpnosti in vprašanju dopinga med športniki. »S tem časopisom želimo dokazati, da smo kot šola še v tako hudi situaciji ohranili kritično vizijo, ostali aktivno povezani in skupaj kljubovali didaktiki na daljavo,« pišejo dijaki v uvodniku časopisa. Tudi naslov publikacije – Kritična razdalja – hkrati odraža, da se šolanje že od marca odvija na daljavo (in je tudi kratko obdobje pouka v razredu zaznamovala medosebna razdalja) ter idejo, da so dijaki kljub šolanju od doma ostali kritični do družbe in so ohranili stik z realnostjo.

Ob šolskem časopisu so pred božičnimi počitnicami na Youtube kanalu zavoda Gregorčič objavili tudi posebno božično in novoletno voščilo, kjer izstopa stiska dijakov v tem koronačasu. Video je nastal kot alternativa predstave ob koncu gledališke delavnice, ki jo je profesorica Tjaša Ruzzier vodila v lanskem šolskem letu: predstavo Temnosvetlo bi morali predstaviti publiki ob koncu šolskega leta, koronavirus pa jim je prekrižal načrte. Tjaša Ruzzier se je zato odločila, da bo projekt vseeno izpeljala in gledališko igro o pozitivnih in negativnih plateh človeka spremenila v video, ki izpostavlja pozitivne in negativne plati življenja v času pandemije.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj me najbolj skrbi v obdobju pandemije?

5. apr. 2021 | 18:09
Zdravje
Omejitev osebne svobode
Gospodarska kriza
Pomanjkanje medosebnih odnosov
Cepljenje
Kdor zanikuje nevarnost virusa
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo