Petek, 22 november 2019
Iskanje

»Magična moč popolne teme in ječanja jeklenega trupa«

V jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku pogovor z Milovanom Lutmanom, nekdanjim podmorničarjem in poznavalcem podmorniške zgodovine

9. nov. 2019 | 17:44
Dark Theme

Čeprav se je Milovan Lutman leta 1946 rodil v Štandrežu pri Gorici, ki je od morja oddaljen dobrih dvajset kilometrov, je delček njegovega življenja zapisan pomorstvu. Kot devetnajstletni mladenič je leta 1966 med služenjem vojaškega roka v vrstah italijanske mornarice prvič stopil na krov vojaške podmornice in – kot poudarja sam – doživel »tisto magično moč popolne teme in ječanja jeklenega trupa«, ki ob plovbi globoko pod morsko gladino spremlja slehernega podmorničarja. Danes je 73-letni upokojenec iz Štandreža dober poznavalec podmorniške zgodovine jugoslovanske in italijanske mornarice ter aktivni član slovenskega podmorniškega društva – Podmorničar.

»Ne vem, če je temu botrovalo naključje ali to, da je Italija ponovno krepila vojaško mornarico. Vem pa, da smo leta 1966 kuverto s pisnim vpoklicem v vojsko prejeli kar štirje mladeniči iz vasi. Poleg mene so morali vojaško suknjo obleči še Paolo Marušič, Božo Tabaj in Stano Paulin. Poslali so me v vojašnico Duca degli Abruzzi v pristanišče La Spezia, v katerem je vse do leta 2003 potekalo nekajtedensko usposabljanje nabornikov,« se spominja svojega vstopa v mornarico Milovan Lutman.

Več v jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo