Sobota, 30 maj 2020
Iskanje

»Magična moč popolne teme in ječanja jeklenega trupa«

V jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku pogovor z Milovanom Lutmanom, nekdanjim podmorničarjem in poznavalcem podmorniške zgodovine

9. nov. 2019 | 17:44
Dark Theme

Čeprav se je Milovan Lutman leta 1946 rodil v Štandrežu pri Gorici, ki je od morja oddaljen dobrih dvajset kilometrov, je delček njegovega življenja zapisan pomorstvu. Kot devetnajstletni mladenič je leta 1966 med služenjem vojaškega roka v vrstah italijanske mornarice prvič stopil na krov vojaške podmornice in – kot poudarja sam – doživel »tisto magično moč popolne teme in ječanja jeklenega trupa«, ki ob plovbi globoko pod morsko gladino spremlja slehernega podmorničarja. Danes je 73-letni upokojenec iz Štandreža dober poznavalec podmorniške zgodovine jugoslovanske in italijanske mornarice ter aktivni član slovenskega podmorniškega društva – Podmorničar.

»Ne vem, če je temu botrovalo naključje ali to, da je Italija ponovno krepila vojaško mornarico. Vem pa, da smo leta 1966 kuverto s pisnim vpoklicem v vojsko prejeli kar štirje mladeniči iz vasi. Poleg mene so morali vojaško suknjo obleči še Paolo Marušič, Božo Tabaj in Stano Paulin. Poslali so me v vojašnico Duca degli Abruzzi v pristanišče La Spezia, v katerem je vse do leta 2003 potekalo nekajtedensko usposabljanje nabornikov,« se spominja svojega vstopa v mornarico Milovan Lutman.

Več v jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo