Sobota, 13 avgust 2022
Iskanje

Mlajev ni več

Goriška občina jih je podrla, kar je posledica preverjanja, ki so ga opravili po sobotni nesreči v Podgori

3. maj. 2022 | 9:52
Dark Theme

V Štmavru, na Oslavju in v Štandrežu ni več mlajev. Goriška občina jih je danes (3. maja) podrla, ker niso bili postavljeni ob pridobitvi ustreznih dovoljenj in zaradi tega ni bilo zagotovil, da so varni. Vsi trije mlaji so bili postavljeni na zemljiščih v javni lasti.

V občinskem tehničnem uradu so podrtje mlajev odredili po preverjanju, ki so ga opravili po sobotni nesreči v Podgori, kjer je mlaj padel na 30-letno Krminčanko, ki se še vedno bori za življenje v katinarski bolnišnici. Izkazalo se je, da so bili mlaji v Štmavru, na Oslavju in v Štandrežu postavljeni na zemljiščih v javni lasti, ne da bi bili občina seznanjena z njihovo postavitvijo in brez vsakršne dokumentacije, ki bi potrdila, da so varni. Občinski uslužbenci so se med preverjanjem odpravili tudi v Ločnik, kjer mlaj običajno postavljajo osemnajstletniki, vendar ga letos niso.

Župan Rodolfo Ziberna sicer pojasnjuje, da bo v prihodnjih letih mlaje mogoče še naprej postavljati, vendar le ob pridobitvi vseh ustreznih dovoljenj. »V prihodnjih letih bo kakorkoli mogoče še naprej postavljati mlaje, vendar bo potrebno pridobiti vsa potrebna dovoljenja, kot se na primer dogaja za "pignarûl", kres ob prazniku treh kraljev v Svetogorski četrti. Tudi v tem primeru gre za starodavni običaj, ki je lahko ravno tako nevaren, vendar za njegovo prirejanje skrbijo v združenju, ki vsakič vloži ustrezno prošnjo, ki določi, kdo je odgovoren za celoten dogodek, in zagotovi, da sta prisotna civilna zaščita oz. protipožarna služba,« pravi goriški župan.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava