Ponedeljek, 17 junij 2024
Iskanje

Na Komenskem nov požar, dejavnejše žarišče nad Mirnom

Tudi minula noč za gasilce na Krasu ni bila mirna

Miren |
27. jul. 2022 | 7:57
Dark Theme

Na goriškem Krasu tudi minula noč za gasilce ni bila mirna. Poleg pojavljanja manjših žarišč na dosedanjem požarišču je ponoči zagorelo še nad vasjo Šibelji v občini Komen, na hribu Veliki Ovčnjak. Požar se ob vetru širi proti Trstelju oz. Železnim vratom. Zjutraj pa so gasilci zaznali aktivnejše žarišče tudi nad Mirnom.

Kot so že navsezgodaj zjutraj sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko, je ob približno 1. uri zagorelo nad vasjo Šibelji v občini Komen. Gre za območje na drugi strani Trstelja, kjer doslej ni gorelo, je povedal poveljnik kraške gasilske zveze Peter Jerina.

Zagorelo je na hribu Veliki Ovčnjak, ob vetru pa se ogenj širi proti Trstelju oziroma predelu Železnih vrat. Kot je povedal dosedanji vodja intervencije Blaž Rogelja iz PGD Komen, je na terenu že več kot 180 gasilcev s 60 vozili iz kraške in goriške gasilske zveze ter gasilskih zvez Ilirska Bistrica, Postojna, Vipava in Ajdovščina.

Območje je s termo kamero že preletel policijski helikopter, zdaj pa sta v zraku tudi dva helikopterja za gašenje iz zraka.

ŽARIŠČE TUDI NAD MIRNOM

Nekaj po 5. uri pa so gasilci zaznali aktivnejše žarišče tudi nad Mirnom, je povedal nočni vodja intervencije Uroš Kemper. Na to območje so usmerili vse enote, ki so bile ponoči na terenu in nadzirale veliko požarišče. Nekaj po 7. uri se je nad območjem pojavilo nekaj padavin, a verjetno jih bo tudi tokrat premalo, da bi lahko konkretneje pomagale gasilcem. Dim je videti iz okoliških krajev, med drugim iz Štandreža.

Dim je videti iz Štandreža (FOTO MS)
Dim je videti iz Štandreža (FOTO MS)

Ponoči je na požarišču ostalo 58 gasilcev, v torek pa se je z ognjem bojevalo 143 gasilcev s pomočjo 44 gasilskih vozil. Na različnih krajih so se še vedno pojavljala posamezna majhna žarišča, gasilci pa so bili zaradi premalo padavin ter kasnejšega vetra v nenehni pripravljenosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava