Sobota, 15 avgust 2020
Iskanje

Načrt proti hrupu končno pripravljen

Danes ga bodo v goriški mestni hiši predstavili članom svetniških komisij za okolje in javna dela

Gorica |
18. nov. 2019 | 10:18
Dark Theme

Občinski načrt za akustično klasifikacijo je končno pripravljen. Danes ga bodo v goriški mestni hiši predstavili članom svetniških komisij za okolje in javna dela, ki bodo lahko postavljali vprašanja v zvezi z njegovo vsebino in zahtevali pojasnila.

»Načrt smo pripravili že ob koncu prejšnjega upravnega mandata, ko smo ga predstavili tudi pristojni komisiji. Postopek je zatem zastal, ker do konca mandata nismo uspeli pripraviti pravilnika, ki udejanja določila iz načrta,« pojasnjuje pristojni občinski odbornik Francesco Del Sordi in pristavlja, da v številnih občinah nimajo načrta, ki bi določal mejne vrednosti kazalcev hrupa, saj je njegova priprava izredno komplicirana. »Potrebne so meritve v mestnem središču, v primestnih rajonih, v stanovanjskih četrtih, v obrtnih in industrijskih cona, v parkih, šolah, na zelenih površinah in drugod. Meritve morajo opraviti strokovnjaki, ki morajo upoštevati cel kup parametrov in določil,« pravi Del Sordi in dodaja, da je treba ob zaključku meritev upoštevati podatke o namembnosti posameznih območij iz prostorskega načrta, nakar se občinsko ozemlje razdeli v predele, ki imajo vsak svojo točno določeno mejno vrednost kazalcev hrupa.

»Načrt je povsem tehnične narave, v njem ni v bistvu nič političnega,« opozarja Del Sordi. Po odbornikovih besedah so načrt za akustično klasifikacijo, ki je bil ob koncu prejšnjega mandata v bistvu pripravljen, posodobili z novimi meritvami in podatki, kot je med drugim zahtevala deželna okoljska agencija ARPA.

Pred začetkom izvajanja načrta bodo morali pripraviti pravilnik, v katerem bodo kazalci hrupa še točneje določeni. Odbornik pojasnjuje, da so nekatere kritične točke že evidentirali; ponekod povzročajo hrup hladilne naprave marketov in trgovin, hrupni so nekateri bari. Občani se pritožujejo tudi zaradi nekaterih delavnic in obratov. Posebno pereč je problem v Štandrežu, kjer kar nekaj hrupa proizvajajo v industrijski coni – posebno hrupna je termoelektrarna na palmovo olje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo