Petek, 26 november 2021
Iskanje

Najlepši izmed cvetov je ženska

Spletni koncert goriške Glasbene matice

Gorica |
10. mar. 2021 | 8:53
Dark Theme

Ob mednarodnem dnevu žensk so se pri Glasbeni matici poklonili neutrudni francoski skladateljici Germain Tailleferre, ki je simbol ženske ustvarjalnosti, požrtvovalnosti in samozavesti. Od vseh cvetov najlepši cvet je ženska je naslov prireditve, ki so jo v ponedeljek, 8. marca, predvajali na vseh socialnih omrežjih Glasbene matice. Na spletni prireditvi je osem mladih gojenk Glasbene matice na klavir igralo skladbe iz cikla Fleur de France (Francoske rožice); gre za sad ustvarjalnosti francoske skladateljice iz 20. stoletja Germain Tailleferre, ki je proti volji očeta študirala glasbo in se na skrivaj vpisala na konservatorij. Kljub uspehu v vlogi skladateljice se je morala celo življenje boriti proti predsodkom ljudi, ki so trdili, da ženske niso primerne za komponiranje. Sodelovala je s priznanimi glasbeniki, pesniki in umetniki, med katerimi sta tudi Picasso in Modigliani. Skladbe je pisala skozi celo svoje življenje; prve skladbe je komponirala že pri 5 letih, zadnjo pa je dokončala nekaj tednov pred smrtjo. Cikel Fleur de France sestavlja osem krajših in lahkotnih skladb, vsaka skladba pa nosi ime po enem izmed značilnih francoskih cvetov. Na spletni prireditvi je nastopilo osem mladih pianistk, vsaka pianistka je zaigrala skladbo posvečeno eni cvetlici. Ob učenkah profesorice Beatrice Zonta, ki si je projekt tudi zamislila, so v posnetku nastopile gojenke iz razredov prof. Jane Drassich, prof. Paole Chiabudini in prof. Manuela Fighelija. V videoposnetku je prva nastopila Veronika Antoni, ki je zaigrala skladbo Jasmin en Provence; za njo je bila na vrsti Jana Stanissa s skladbo Coquelicot de Guyenne, ki je posvečena maku iz regije Guyenne na jugozahodu Francije. Marta Marussig je zaigrala pesem o vrtnici iz vasi Anjou z naslovom Rose d’Anjou, medtem ko se je Sofia Pacori predstavila s skladbo o sončnici Tournesol du Languedoc. V cikel pesmi spadata tudi skladbi Arthemise du Roussillon in Lavandin de Haute-Provence, ki sta ju zaigrali Petra Godnic oz. Alice Mary Tommasini. Nazadnje sta nastopili še Vesna Lakovič s skladbo Volubilis du Bearn in Julija Cante s skladbo Bleuet de Picardie, ki je posvečena cvetu modrega glavinca, francoskemu simbolu vojnih žrtev. Posnetek glasbenih točk so bogatile izvirne risbe sovodenjske ustvarjalke Janine Cotič.

Zamisel spletne prireditve, ki je na ogled na Facebook strani in Youtube kanalu Glasbene matice, podpisuje profesorica Beatrice Zonta, svoj glas v posnetku pa je posodila Jana Drassich. Videoposnetek je pripravil Manuel Figheli.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Želel/a bi, da vlada državljanski socialni dohodek (it. reddito di cittadinanza):

13. nov. 2021 | 6:00
Obdrži
Obdrži, toda v spremenjeni obliki
Ukine
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo