Sreda, 27 maj 2020
Iskanje

Odlična ocena za Nadižo in del Soče

Ocena kopališč, ki so vključena v državni monitoring spremljanja mikrobiološke kakovosti v času kopalne sezone

Tolmin |
2. jul. 2019 | 9:20
Dark Theme

V poletni vročini marsikdo rad poišče ohladitev v bazenu, ob morju, jezerih ali rekah. Nacionalni inštitut za javno zdravje kopanje v površinskih vodah priporoča le tam, kjer se spremlja kakovost kopalne vode, se pravi na naravnih kopališčih, ki so vključena v državni monitoring spremljanja mikrobiološke kakovosti v času kopalne sezone. V severnoprimorski regiji so v to vključene reke Nadiža, Soča in Idrijca, na katerih je določenih sedem kopalnih območij in skupno devet merilnih mest. Vsa izkazujejo, da so vode primerne za kopanje. Kakovost se načeloma poslabša le po močnem dežju.

Po poenotenih kriterijih v vseh državah Evropske unije se kakovost kopalne vode ocenjuje glede na prisotnost dveh indikatorskih bakterij v vodi: Escherichia coli in intestinalnega enterokoka. Na osnovi izmerjenih vrednosti zadnjih štirih let se kopalna voda razvrsti v razrede kakovosti: odlična, dobra, zadostna ali slaba, pri čemer je za kopanje primerna vsaj zadostna kopalna voda.

Kaj torej izkazuje mikrobiološka razvrstitev kopalnih voda na severnem Primorskem v obdobju 2015-2018 glede na posamezna merilna mesta? Nadiža, Soča pri Čezsoči in Soča pri Tolminu I so dobile oceno odlično, na merilnih mestih Soča pri Tolminu II in Soča pri Kanalu je kakovost kopalne vode ocenjena kot dobra, Idrijca v Bači pri Modreju pa je dobila oceno zadostna. Kopalna voda na Nadiži je sicer razvrščena v razred kakovosti »odlična« že od leta 2010 dalje.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo