Petek, 07 maj 2021
Iskanje

Pipistrel izbral možgane za tovorni brezpilotnik Nuuva V300

Napredno nadzorno tehnologijo bo zagotavljalo podjetje Honeywell

22. okt. 2020 | 7:33
Dark Theme

Ajdovski Pipistrel, ki razvija brezpilotna tovorna leteča plovila Nuuva V300, je za zagotavljanje napredne nadzorne tehnologije za svoje letalnike izbral podjetje Honeywell. Njegovi sistemi Fly-By-Wire bodo postali »možgani« letalnika Nuuva V300 in bodo zagotavljal zmogljivosti, potrebne za varno in učinkovito avtonomno delovanje.

»Po letih odličnega sodelovanja v sektorju brezpilotnih zračnih vozil smo se odločili za sodelovanje s Honeywellom tudi pri razvoju letalnika Nuuva V300,« je povedal prvi mož Pipistrela Ivo Boscarol. »Ta model vidimo kot logičen korak na poti k potniškemu letalu Pipistrel 801, našemu zračnemu taksiju, ki ga razvijamo za podjetje Uber Elevate, saj imata oba podobno zgradbo. Honeywellovo strokovno znanje in dokazane zmogljivosti njihovega kompaktnega Fly-ByWire sistema bodo našim novim zračnim plovilom zagotovili raven varnosti potniških letal.«

Tako imenovani Fly-By-Wire računalniški sistemi delujejo kot možgani za krmiljenje letal in jih je moč najti v skoraj vseh večjih letalih s fiksnimi krili. Kompaktna različica podjetja Honeywell ima funkcije, ki izhajajo iz desetletij izkušenj in strokovnega znanja na področju sistemov »fly-by-wire« za letala, vendar je veliko manjša – približno velikosti knjige v mehki vezavi. Ta izdelek je namenjen manjšim avtonomnim letalnikom za tovorno in urbano zračno mobilnost, saj s svojim električnim upravljanjem krmil dodaja stabilnost in zmogljivost brez težke hidravlike, krmilnih kablov ali potisnih gredi. »Eden najtežjih izzivov, s katerimi se danes soočajo logistična podjetja, je zadostiti povpraševanju po dostavi isti dan. Vozila, kot je Pipistrelov letalnik Nuuva V300, bodo spremenila potek v tekmi za reševanje tega problema,« je prepričan Stéphane Fymat, podpredsednik podjetja Honeywell Aerospace. »Prisluhnili smo svojim kupcem in ustvarili izdelek, ki ustreza edinstvenim potrebam tega trga. Izjemno smo ponosni, da bo naš kompaktni sistem Fly-By-Wire usmerjal ta vozila, ko se bodo dvignila v nebo.« Pipistrelov brezpilotni letalnik Nuuva V300 vzleta in pristaja navpično z energijo svojih baterij, tako da ne zahteva vzletno-pristajalne steze in ima bistveno nižje obratovalne stroške kot helikopterji. Tovor do 300 kilogramov lahko dostavi več kot 300 kilometrov daleč, kar bo uporabno za dostavo na območja, ki so dostopna samo s helikopterjem.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje nameravate preživeti letošnje poletne počitnice, skladno z ukrepi za zajezitev pandemije?

19. apr. 2021 | 16:56
Odločil/a se bom, ko bom cepljen/a
Doma
V Italiji
V Sloveniji
Na Hrvaškem
V kakšni drugi državi
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo