Petek, 23 februar 2024
Iskanje

Podpisali pogodbo za izvedbo nadgradnje novogoriške postaje

Dela so vredna 50,71 miijona evrov, v kratkem začetek del

8. dec. 2023 | 7:48
Dark Theme

Direkcija za infrastrukturo je včeraj v Ljubljani podpisala pogodbo za izvedbo nadgradnje železniške postaje Nova Gorica s pogodbeno vrednostjo 50,71 milijona evrov.

Računalniški prikaz obnovljene novogoriške železniške postaje
Računalniški prikaz obnovljene novogoriške železniške postaje

Gradbena dela, ki jih bo izvedel Konzorcij podjetij Kolektor Koling d. o. o., SŽ ŽGP Ljubljana d. d., GH Holding d. o. o. in Iskra d. o. o., bodo zajemala nadgradnjo tirnih naprav in gradnjo novega otočnega in bočnega perona z urejenimi nadstreški in pripadajočo urbano opremo. Predvidena je gradnja podhoda, ki bo povezal Trg Evrope z Novo Gorico ter omogočil varen in lažji dostop potnikov do peronske infrastrukture z dvigali pod vsemi postajnimi tiri tako, da bo možen dostop z obeh strani postaje. Prav tako je predvidena obnova postajnega poslopja skladno s pogoji, pridobljenimi s strani Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine ter gradnja parkirišč na območju ukinjenih obstoječih postajnih tirov. Nadgradnja bo zajemala tudi rušitev obstoječe ter gradnja nove nakladalne rampe za avtovlake.

Računalniški prikaz obnovljene novogoriške železniške postaje
Računalniški prikaz obnovljene novogoriške železniške postaje

Začetek del je predviden z uvedbo izvajalca v delo, ki bo predvidoma izvedena še v mesecu decembru. Rok za izvedbo del je 13 mesecev od uvedbe v delo. Z izvedbo nadgradnje bo dosežen eden od pogojev za uvedbo kvalitetnega železniškega potniškega prometa, saj bo z izvedenimi ukrepi na tej železniški postaji zagotovljena zmogljivejša infrastruktura, ki bo omogočala večjo funkcionalnost omenjene železniške postaje, večjo stopnjo varnosti ter večjo fleksibilnost in prepustnost železniškega prometa.

Projekt bo sofinanciran s povratnimi evropskimi sredstvi iz Načrta za okrevanje in odpornost v višini 43 milijonov evrov. Podpis pogodbe pomeni, da bo prenova postaje lahko izvedena še pred začetkom Evropske prestolnice kulture 2025, kar je za novogoriško občino, a tudi širši čezmejni prostor, nedvomno dobra novica.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava