Četrtek, 30 november 2023
Iskanje

Račka, ki spodbuja boljše programiranje

Trojica nekdanjih dijakov zavoda Vega ustanovila zagonsko podjetje (start-up)

Gorica |
29. mar. 2021 | 19:05
Dark Theme

O Aleku Devetaku, Manuelu Lupoliju in Guglielmu Fratiju ter njihovih projektih je Primorski dnevnik že večkrat poročal. Med prvim obdobjem prisilne samoizolacije je namreč skupina prijateljev – nekdanjih sošolcev na slovenskem tehniškem zavodu Jurija Vege v Gorici – ustvarila digitalno platformo riGO, medtem ko je oktobra lani razvila spletno stran dovefareiltampone.it, s katero si je prislužila širšo medijsko pozornost. Da bi lahko svoje sposobnosti še naprej gojili in to opravljali poklicno, se je trojica naposled vendarle odločila, da s skupnimi močmi ustanovi zagonsko podjetje, t.i. start-up, z imenom Coding Duck s.r.l. Uradno je nastalo 3. marca 2021 in je svoje prvo naročilo že izpolnilo. O nenavadnem imenu, podjetju nasploh in bodočih ciljih smo se pogovorili z Alekom Devetakom, ki se zaradi študijskih obveznosti mudi v Milanu.

Alek, od kod zamisel za ustanovitev podjetja?

Po prvih dveh projektih (riGO in dovefareiltampone.it, op. av.) so nas številna podjetja prosila, če bi jim lahko ustvarili spletne platforme. Na žalost se tega brez pravega podjetja ne sme, tako da smo se zaradi visokega povpraševanja odločili, da se skupaj podamo v to novo zgodbo.

Kako pa ste izbrali ime?

No, komu niso všeč račke? Samo šalim se, to seveda ni glavni razlog. Programerji se namreč večkrat poslužujejo tehnike z imenom Coding duck, s katero si pomagajo pri svojem delu. Cilj tehnike je, da programer v svoje roke vzame predmet, po navadi je to gumijasta račka in ravno od tod izvira tudi ime (duck v angleščini pomeni raca, op. av.), in njemu razložiš to, kar nameravaš ustvariti. Pri razlagi lahko potem sam boljše razumeš, kaj pravzaprav počenjaš in če je to, kar delaš, pravilno, napačno ali sploh smiselno. Račka v prenesenem pomenu simbolizira naš trud, da bi bili naši programi in spletni portali čim bolj kakovostni in brez napak.

Pogovor si lahko v celoti preberete v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava