Petek, 07 junij 2024
Iskanje

Rahel porast okužb v Doberdobu

Razmere s covidom-19 po slovenskih vaseh na Goriškem in na slovenskih šolah

14. mar. 2021 | 18:25
Dark Theme

Kakšne so razmere po slovenskih vaseh na Goriškem tik pred jutrišnjo »pordečitvijo« Furlanije - Julijske krajine? Rahel porast števila okuženih s koronavirusom so v zadnjih dneh zabeležili v doberdobski občini, v Števerjanu se razmere umirjajo, medtem ko se trenutno v sovodenjski občini soočajo s štirimi okužbami, potem ko po besedah župana Luce Piska v prejšnjih tednih niso imeli niti ene.zju

V Doberdobu je trenutno okuženih deset občanov, sedem jih je v izolaciji. Po besedah župana Fabia Vizintina se eden izmed okuženih občanov zdravi v bolnišnici, ostali so v domači oskrbi. V prejšnjih tednih so imeli v doberdobski občini le peščico primerov, tako da je v zadnjih dneh njihovo število nekoliko naraslo. Števerjanska županja Franca Padovan pojasnjuje, da sta trenutno okuženi dve družini. Eno okužbo so obravnavali tudi med učnim osebjem osnovne šole Alojza Gradnika in vrtca Kekec, zaradi česar je zdravstveno podjetje Asugi odredilo štirinajstdnevno karanteno za vse otroke; izjemo predstavljajo edino učenci 4. razreda, ki bodo z jutrišnjim dnem kakorkoli doma, saj se bo zanje in sploh za vse osnovnošolce iz Furlanije - Julijske krajine ponovno začel pouk na daljavo.

Okužbo med učnim osebjem so zabeležili tudi na osnovni šoli z italijanskim učnim jezikom Vittorina da Feltreja v Krminu. Tamkajšnji župan Roberto Felcaro je sporočil, da je bila karantena odrejena tudi za otroke slovenskega vrtca Mavrica in za učence slovenske osnovne šole Ludvika Zorzuta iz Bračana, kjer je bil po navedbah župana en otrok pozitiven na bris. Na ostalih šolah s slovenskim učnim jezikom v zadnjem tednu niso obravnavali drugih okužb.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava