Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

Štirje naravni elementi ... in pivo

V Fari so pred dobrim mesecem dni odprli novo pivovarno, ki jo vodi Goričan Luka Sanzin

Fara |
18. avg. 2021 | 8:21
Dark Theme

Prvega julija so v Fari, na glavni cesti, ki pelje z Gorice proti Gradišču, odprli novo pivovarno s pubom in neobičajnim imenom: 4pr. O njenem nastanku, ponudbi in načrtih za naprej smo se pogovorili z lastnikom, 31-letnim Goričanom Luko Sanzinom, ki mu pri upravljanju prostornega in lepo urejenega lokala pomagajo tudi ostali družinski člani.

Luka Sanzin
Luka Sanzin

Od kod ljubezen do piva in ideja za pivovarno?

Od vedno me je zelo fasciniral potek pridelave piva in vina ter alkoholnih pijač nasploh: vretje, fermentacija, kontrola temperatur ... O tem sem marsikaj prebral, se pozanimal, potem smo se nekega dne, po večkratnih poskusih priprave domačega piva, v družini odločili, da bomo odprli manjšo pivovarno. Iz manjše pivovarne je potem nastala nekoliko večja: poimenovali smo jo 4pr – Birrai in Friuli.

Kaj pa pomeni 4pr?

Štirje »Principia Rerum« so štirje elementi, na katerih naj bi bila osnovana narava in kozmos: zemlja, voda, ogenj in zrak. To je sicer ime, ki smo ga uporabljali že prej za podjetje, ki prideluje aronijo, potem pa smo dodali zraven še »Birrai in Friuli« izključno za pivovarno. Štiri elemente oz. sestavine pa pravzaprav najdemo tudi v pivu. To so voda, hmelj, sladkor in kvasovke.

Več lahko preberete v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava