Petek, 12 julij 2024
Iskanje

Stroški za sodne spore so se početverili

Ugotovitve levičarske opozicije v Občini Tržič

23. jun. 2023 | 9:19
Dark Theme

Kdaj pa kdaj se izkaže, da ima nekaj številk večjo vrednost od tolikih besed. Tako menijo pri opozicijski listi v tržiškem občinskem svetu Levica za Tržič, kjer opozarjajo, da so se sodni stroški Občine v obdobju, ko ji vlada desna sredina z županjo Anno Cisint na čelu, kar početverili. Leta 2016, ko je oktobra Anna Cisint nastopila svoj prvi županski mandat, so ti stroški znašali 25.813,87 evra, lani je Občina zanje izplačala kar 114.604,63 evra, povprečno pa je v teh letih odštela približno 100.000 evrov na leto.

Predstavniki Levice za Tržič so omenjene podatke ugotovili na spletni strani Občine same, kjer so objavljene tudi vse odločbe o plačilu stroškov. Hoteli so namreč preveriti, koliko denarja je Občina namenila finančnemu kritju sodnih sporov, ki jih je bodisi sama sprožila bodisi se je znašla na sodišču zaradi nekaterih političnih in ideoloških izbir, ki so na sodišču doživele poraz, piše v sporočilu.

Tako so opozicijski svetniki prišli do podatka, da so se stroški, ki jih je občinska uprava namenila npr. plačevanju odvetnikov za reševanje sodnih sporov, od leta 2016 početverili oz. zrasli za 330 odstotkov. Odvetnike so skoraj vedno izbrali neposredno, pri čemer izstopa odvetnica (Levica za Tržič njenega imena v sporočilu ne omenja), ki je doslej zaslužila 270.000 evrov (iz tega je trenutno izvzeta vsota, ki je bo deležna za pomoč v zvezi z vprašanjem podjetja Isontina Ambiente). Sledi skupina odvetnikov, ki so prejeli manj kot sto tisoč evrov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava