Nedelja, 26 november 2023
Iskanje

V čebelnjaku bo še enkrat zabrenčalo

Predsodki so bili rdeča nit letošnje sezone srečanj v Feiglovi knjižnici v Gorici, ki se bo zaključila v soboto, 8. julija, v družbi Alexa Kama Devetaka

Gorica |
6. jul. 2023 | 10:35
Dark Theme

Gorica Letošnja sezona bralnega kluba Knjižni čebelnjak, ki že drugo leto zapored poteka v Feiglovi knjižnici pod vodstvom Teje Pahor in Slavice Radinja, se počasi zaključuje. Vsako prvo soboto v mesecu se je v Trgovskem domu srečala skupina 10 do 13 bralcev. Med njimi so bili taki, ki redno in veliko berejo in taki, ki so se branju približali prav zaradi sodelovanja na tem klubu in so vsak mesec odkrili, da jih branje veseli in da je prijetno se o prebranem tudi pogovarjati. Rdeča nit letošnjega izbora besedil so bili predsodki in morda še nepoznane realnosti skupin, ki so žrtve teh neutemeljenih stališč v naši kulturi. V središču pogovora so se tako znašli romani različnih avtoric in avtorjev celega sveta. Na seznamu so bila dela Banana Yoshimoto, Bernardine Evaristo, Gorana Vojnovića, Elif Shafak, Marka Sosiča, Elene Ferrante, Ferija Lainščka, Sue Monk Kidd, Katje Gorečan in Slavenke Drakulić.

Odkrivali nove perspektive

Srečanja so bila priložnost za izmenjavo mnenj, interpretacij ter odkrivanje novih pogledov na prebrane knjige. Skozi te pogovore so bralci navdihovali drug drugega ter pridobivali nove perspektive na literaturo. Prav ta je ena od lepot branja književnosti: vsak jo doživlja in sprejema na drugačen način, zato je skoraj nujno, da svoj pogled delimo z ostalimi, da spoznamo, kako so oni razumeli besedilo. Zorni kot drugih oseb nam lahko odpre novo razlago besedila. To je toliko bolj pomembno, ko prebiramo besedila, ki odpirajo težka vprašanja in teme, ki se jim kot družba skušamo izogibati in o katerih ima morda vsak izmed nas drugačno mnenje.

A letošnje sezone še ni konec, saj knjižne čebelice pripravljajo še zadnje srečanje pred poletjem. Na julijskem srečanju, ki bo v soboto, 8. julija, ob 10. uri v Feiglovi knjižnici, bo v ospredju zbirka kratkih zgodb oz. roman Nedaleč, goriškega avtorja Alexa Kama Devetaka, ki se bo tudi udeležil srečanja. Nedaleč je prvenec, zbirka 15 kratkih zgodb, ki jih lahko beremo tudi kot roman. Osebe se v zgodbah prepletajo, so skupnost posameznikov na nekem nedorečenem kraju nedaleč od nas, ki jih najbolj označujejo bližnje pečine. Avtor se v zgodbah loteva odnosov, življenja na robu in ob meji, sobivanja z morjem, mladosti, vrstnikov ter povezovanja med generacijami, obenem tudi nasilja, smrti, samomorov in bega pred težkim življenjem v tem nedoročenem kraju.

Prijave na srečanje zbirajo knjižničarke Feiglove knjižnice, zainteresirani se lahko prijavijo kar v knjižnici, telefonsko (0481-545781) ali preko e-pošte (gorica@knjiznica.it).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava