Četrtek, 11 julij 2024
Iskanje

V goriške prve razrede bo vstopilo manj dijakov

Prihodnje šolsko leto bodo vsi prvi razredi, po sedanjih podatkih, manj številni kot letos

Gorica |
3. feb. 2021 | 8:28
Dark Theme

Slika, ki jo nudijo prvi podatki o vpisih v slovenske drugostopenjske srednje šole v Gorici za prihodnje leto, kaže na zmanjšanje šolske populacije. Vseh šest prvih razredov smeri, ki jih ponuja goriški višješolski center, bo prihodnje leto obiskovalo manj dijakov kot letos. Tako na licejih kot na tehniških šolah bo tudi skupno število dijakov nižje kot v tekočem letu. Podatki o vpisih se bodo do septembra lahko še spremenili, velikih preobratov pa najbrž ne bo.

Tehniške zavode bo prihodnje leto obiskovalo 16 prvošolcev, kar je v bistvu polovica letošnjega števila – 30. Po 6 dijakov bo obiskovalo zavod za informatiko in telekomunikacijo Jurija Vege ter turistično smer na zavodu Žige Zoisa, na smeri uprava, finance in marketing (UFM) taiste šole pa bodo imeli 4 prvošolce. Na zavodu Jurija Vege je v prvem razredu letos 13 dijakov, na turistični smeri jih je 10, na smeri UFM pa jih je sedem.

Padec je občuten tudi na licejih. Če imajo v letošnjem šolskem letu vsi trije prvi razredi več kot 10 dijakov (na znanstvenem jih je celo 17), bo prihodnje leto tako samo na znanstvenem liceju. Prihodnje leto bodo, po sedanjih podatkih, v prvem razredu klasičnega liceja samo 4 dijaki. Humanistični licej in znanstveni licej Simona Gregorčiča bosta ohranila približno iste številke na splošni ravni, saj je na prvi smeri letos 62 dijakov, prihodnje leto jih bo 59. Na znanstvenem liceju pa je letos 69 dijakov, v šolskem letu 2021/2022 se bo to število zvišalo na 72, kar je sredi vseh podatkov o vpisih verjetno edina pozitivna številka. Klasični licej bo utrpel največji padec, saj bo od letošnjih 48 dijakov prešel na 39.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava