Nedelja, 21 julij 2024
Iskanje

Z dražbo vin do obnove fresk na Kostanjevici

Združenje vitezov Cru klasifikacije vin vladarice kraljice Marije vabi 27. in 28. oktobra v samostanske kleti

13. okt. 2023 | 9:55
Dark Theme

Združenje vitezov Cru klasifikacije vin vladarice kraljice Marije Terezije 27. in 28. oktobra prireja drugo dražbo vin v samostanu Kostanjevica, z izkupičkom pa bodo pomagali pri obnovi fresk iz 17. stoletja v tamkajšnji kapeli.

Charles-Louis de Noüe je ob pomoči Alisa Mariniča na Goriškem v prejšnjih letih odkril idealen teritorij za pridelavo imenitnih vin. Iz njegove velike ljubezni do te dežele se je rodila povezava med burgundsko tradicijo in tradicijo Brd. Tako sta Charles-Louis de Noüe, iz družine Domaine Leflaive, in Alis Marinič iz Brd združila moči in skupaj naredila vino. Vino, pridelano na območju, ki je bilo stoletja prizorišče vojn, je postalo simbol miru. Francozi so od nekdaj ljubili to deželo, od Elise Baciocchi, Napoleonove sestre, do Karla X., francoskega kralja, ki je v samostanu Kostanjevica tudi pokopan, in grofa Latourja, ki je leta 1850 v deželo prinesel francosko trto. Avstrijska vladarica Marija Terezija je leta 1787 v Goriški grofiji prvič na svetu izdala klasifikacijo Grand Cru-jev (najboljših leg) za pridelavo vin. Na to klasifikacijo je opozoril zgodovinar Stefano Cosma. In prav Charles-Louis de Noüe in Alis Marinič sta bila tista, ki sta zaradi odkritja vladaričine klasifikacije Cru ustanovila Združenje vitezov Cru klasifikacije vladarice kraljice Marije Terezije. To je prvič po razpadu avstro-ogrske monarhije, da lahko poskusimo in odkrijemo vsa vina po takratni klasifikaciji vin, ki jih pridelujejo najboljši vinogradniki v Brdih, Posočju, Vipavi, Ogleju in na Krasu.

Večerja po zaključku lanskoletne dražbe (FLAVIO GRAFFI)
Večerja po zaključku lanskoletne dražbe (FLAVIO GRAFFI)

Charles-Louis de Noüe in Alis Marinič in sta lani prvič pripravila dražbo vin klasifikacije v korist samostana Kostanjevica, dogodek pa bodo izpeljali tudi letos. Tokrat bo dražbo vodil Maitre Stéphane Aubert, pomočnik direktorja dražbene hiše Artcurial, dražba pa bo potekala v soboto, 28. oktobra, z začetkom ob 11. uri v samostanu Kostanjevica. Dražbi bosta predsedovala pater Niko, predstojnik samostana Kostanjevica, in Riccardo Illy, častni konzul Francije v Trstu. Pestro dogajanje se bo sicer začelo že dan prej, 27. oktobra, ko bo ob 11. uri maša v cerkvi samostana Kostanjevica. Ob 15. uri bodo v samostanski kleti predstavili vina, izbrana za dražbo, za akreditirane goste. Ob 20. uri bo sledila gala večerja na gradu Spessa v Koprivnem, ki jo bodo pripravili Michelinovi kuharji Raffaele Ros, Uroš Fakuč in Tomaž Kavčič.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava