Sreda, 19 junij 2024
Iskanje

Zanimanje za izvrstno vino iz avtohtonih briških sort narašča

Trenutno vino Collio bianco proizvaja in stekleniči šest vinarskih podjetij, vendar se jim bosta v kratkem pridružili še dve

Brda |
30. jun. 2023 | 9:18
Dark Theme

Med vinskimi navdušenci narašča zanimanje za belo zvrstno vino iz avtohtonih briških sort Collio bianco; trenutno ga proizvaja in stekleniči šest vinarskih podjetij, vendar se jim bosta v kratkem pridružili še dve. Projekt, ki predvideva skupno etiketo, so pred nekaj leti zastavili klet proizvajalcev iz Krmina ter kmetije Edi Keber, Muzic in Terre del Faet, zatem sta se jim pridružili še kmetiji Korsič in Maurizio Buzzinelli.

V prejšnjih dneh so omenjeni vinarji predstavili svoje dosedanje izkušnje z zvrstnim vinom Collio bianco v vinoteki v Krminu, kjer se je zbralo približno trideset udeležencev, ki so zastopali petindvajset vinarskih podjetij. Uvodoma je navzoče nagovoril direktor kleti krminskih proizvajalcev Alessandro Dal Zovo; pojasnil je pravila, ki se jih drži šest kmetij pri proizvodnji zvrstnega vina, pri čemer je opozoril, da nikakor ne postavljajo v dvom kakovosti zvrstnega vina, ki ga drugi vinarji pripravljajo z različnimi sortami, ki jih kakorkoli predvideva pravilnik za pridelavo briškega vina z zaščitenim poreklom.

Na srečanju je spregovoril tudi vinski strokovnjak Stefano Cosma in razložil, da v Brdih pridelujejo vrhunska zvrstna vina že od konca devetnajstega stoletja. Leta 1888 je goriško kmetijsko združenje na prvem tržaškem vinskem sejmu predstavilo zvrstno vino Bianco Collio 1887, ki je bilo na takratnem avstro-ogrskem tržišču zelo dobro sprejeto. Po prvi svetovni vojni so v Brdih posadili več vinogradov istrske malvazije in furlanskega tokaja, ki so ju vinarji skupaj z zlato rebulo začeli uporabljati za pridelavo zvrstnega vina. Zaradi tega so bile vse tri sorte vključene v pravilnik iz leta 1968. Kristian Keber je v nadaljevanju pojasnil, da so se leta 2017 odločili za pripravo zvrstnega vina Collio gran selezione, pri katerem so posegli ravno po grozdju iz sort, ki jih zgodovinsko gojijo v Brdih, medtem ko je Fabjan Muzic razložil, da je uporaba naziva »avtohtono grozdje« v skladu z navodili, ki so vključena v enotno besedilo o vinu. Andrea Drius je ne nazadnje opozoril, da so v lanskem vodniku Vinibuoni d’Italia nagradili z najvišjim priznanjem vsa štiri zvrstna vina Collio bianco, ki so bila poslana v pokušino. V zaključnem delu srečanja je bilo še pojasnjeno, da zvrstno vino Collio bianco pošiljajo na trg vsaj osemnajst mesecev po trgatvi in da ga pridelujejo izključno iz grozdja zlate rebule, istrske malvazije in furlanskega tokaja - slednjega je več kot prvih dveh. Sledila je degustacija vina. Zanimanje za projektMed proizvajalci in enologi je bilo za zvrstno vino Collio bianco in sploh za projekt, na podlagi katerega ga pridelujejo in promovirajo, veliko zanimanja. Dve vinarski podjetji sta že napovedali, da se bosta tudi sami pridružili projektu, ki bi ob vse večji udeležbi nedvomno lahko pomembno prispeval k prepoznavnosti vrhunske briške kapljice.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava