Petek, 14 december 2018
Iskanje

VOLITVE - Slovenci v Veneto? (Sandor Tence)

13. mar. 2018 | 13:54
Dark Theme

Veliki premiki, ki so zaznamovali parlamentarne volitve v Italiji, so se zgodili tudi med volivci slovenske narodnosti. Res je, da je bila v senat izvoljena Slovenka Tatjana Rojc, res pa je tudi, da je med Slovenci prišlo do velikega pretoka glasov, ki je še več kot Gibanje 5 zvezd nagradil Ligo. Glede tega postaja območje FJK, kjer živijo Slovenci, vse bolj podobno Furlaniji oziroma njeni »venetizaciji«, v smislu volilno-politične podobnosti Venetu, kjer je stranka Mattea Salvinija presegla premoč, ki jo je tam imela nekdanja Krščanska demokracija. »Trst se postopno vrača nazaj pod okrilje Beneške republike,« je napisal Giampaolo Visetti v dnevniku La Repubblica, ki je imel v mislih ne le mesto ob zalivu, temveč vso deželo FJK.
Parlamentarne volitve so tiste, ki najbolj zameglijo in zatemnijo narodni moment. Ljudje se opredeljujejo za strankarske simbole, državno politiko in velike državne teme, ki so bile v tem primeru na severu Italije vezane na migrante, na jugu države pa na t.i. državljanski dohodek. Tudi pri tem predstavlja izjemo Južna Tirolska, kjer je SVP poslala v Rim neverjetnih sedem parlamentarcev (dva senatorja in pet poslancev). Narodnostna meja pri Salurnu se je tokrat izkazala za neprebojno, saj je na Tridentinskem, kot povsod na Severu, prevladala Liga.
Volitve so številke, izvoljeni predstavniki so izraz številk, a ni vedno tako. Če poenostavimo, se Slovencem lahko zgodi (pojav je že opazen), da bodo izvoljeni slovenski predstavniki odraz vse številčno manjšega volilnega telesa, Slovenci, ki npr. glasujejo Ligo ali G5Z, pa brez predstavništva. Volilno-politične usmeritve se lahko res zelo hitro spremenijo, vsake volitve so zgodba zase, spremembe, ki se dogajajo med Slovenci, pa so zelo velike. Ne epohalne, kot se temu pravi, gotovo pa že zelo zaznavne.
Novinarji nismo politologi in seveda tudi ne politiki, ki morajo te stvari oceniti in se posledično ravnati. Naša naloga je, da kar se da nepristransko beležimo dogajanja in jih nato svobodno komentiramo. Volitve niso samo volitve, so tudi zrcalo časa, v katerem živimo. Tudi v slovenski manjšini, ki doživlja velike spremembe. Ne samo na voliščih.

Če želite komentirati, morate biti registrirani

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Koliko knjig ste prebrali letos?

12. dec. 2018 | 7:00
Nobene
Eno
Do pet
Do deset
Več kot deset
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo