Sobota, 18 maj 2024
Iskanje

DRŽAVLJANSTVA: Messijev asist Kurzu

9. maj. 2019 | 9:00
  Dark Theme

  Argentinski nogometni zvezdnik Leo (uradno Lionel Andres ...) Messi je konec preteklega tedna zabil gol za ... Južne Tirolce. Sicer ne na travnatem igrišču, temveč na političnem torišču.

  Italijanski časopisi so v soboto bolj ali manj obširno poročali o volilni izkaznici, ki jo je Občina Recanati poslala Messiju, da bi se lahko udeležil bližnjih evropskih volitev. To je storila, ker je nogometni zvezdnik, član argentinske reprezentance ... italijanski državljan. Občina Recanati v deželi Marke mu je pred slabimi desetimi leti izdala italijansko osebno izkaznico, ki priča o italijanskem državljanstvu, ker je na njenem ozemlju pred več kot 150 leti živel njegov daljni prednik, prapraded Angelo. Ta se je leta 1866 odselil v Argentino in se ni potem več vrnil v domovino. Njegov pravnuček Leo se je spomnil nanj, ko ga je najel španski prvoligaš Barcelona. Takrat je potreboval italijanski potni list, da bi ga v klubu obravnavali kot državljana Evropske unije. Oče je odšel v Recanati, predložil vse papirje o »italijanskem poreklu družine Messi« in v nekaj dneh je postal Messi italijanski državljan. Oziroma: postal je človek z dvojnim državljanstvom, saj je ob argentinskem pridobil še italijanskega.

  Nogometni zvezdnik Leo Messi (AP)
  Nogometni zvezdnik Leo Messi (AP)

  Vse kaže, da je primer dvojnega Messijevega državljanstva – kljub obilnim snežnim zametom zadnjih dni – ogrel Južne Tirolce. Seveda tiste nemško govoreče.

  Lani se je namreč v tamkajšnjih mestih, vaseh in dolinah mnogo govorilo o dvojnem državljanstvu pripadnikov nemško govoreče manjšine (oziroma večine ...). Vlada mladega avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza je nameravala uresničiti volilno obljubo in podeliti Južnim Tirolcem avstrijsko državljanstvo.

  Italijanska stran, predvsem tista desna, je nameri ogorčeno nasprotovala, nekaj tednov so se tostran in onstran Brennerja kresala diplomatska in novinarska peresa, zatem pa se je zadeva polegla.

  Vse dokler je ni argentinski Italijan (ali italijanski Argentinec) Messi obudil s svojim dvojnim državljanstvom.

  Pa so si tam v Bocnu, Brixnu, Toblachu, Innichenu, Bruenecku in v okolici rekli: če je Argentinec Messi postal Italijan, ker je bil njegov praded za časa italijanske monarhije Italijan, zakaj ne bi postali sedanji Italijani Herr Messner, Herr Durnwalder, Herr Kompatscher in vsi drugi tamkajšnji gospodje ter Frau Klotz in vse druge tamkajšnje gospe Avstrijci in Avstrijke, ko pa so bili njihovi pradedje in prababice za časa avstro-ogrskega cesarstva v tistih krajih Avstrijci?

  Enakopravnost bi morala obveljati, so pogruntali. In recipročnost tudi, so pritrdili.

  Kako se bo zadeva po tem Lionelovem asistu širitvi avstrijskega državljanstva na Južno Tirolsko iztekla, ni znano. Lahko pa je ugibati, kaj argentinsko-italijanski nogometni zvezdnik »tvega«, če bo do tega res prišlo.

  Še tretje, častno državljanstvo, avstrijsko seveda, ki ga bo za njegove nedvomne zasluge Messiju podelil sam ... Herr Bundeskanzler Kurz.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani