Četrtek, 22 oktober 2020
Iskanje

PARADA PONOSA: Geji, mi in antifašizem

Trst |
8. jun. 2019 | 16:40
  Dark Theme

  Tržaške ulice bodo danes preplavile mavrične barve gibanja LGBTQIA+. Za to kratico se »skrivajo« lezbijke, geji, biseksualci, transi, tisti, v katerih spolno nagnjenje ni povsem jasno, aseksualni ljudje, ki ne čutijo nobenega spolnega nagnjenja, končni plus pa označuje še druge oblike spolnosti oziroma ljubezni, ki ne spadajo pod okrilje pravkar navedenih definicij.

  Gibanje LGBTQIA+ skratka vključuje vse, ki ne ljubijo heteroseksualno, vse, ki se ne prepoznavajo v ljubezenskem razmerju med moškim in žensko. In teh je zelo veliko. »Noi siamo ovunque« – Mi smo povsod je geslo tokratne deželne parade ponosa, ki bo prvič potekala v Trstu: smo tvoji kolegi na univerzi, ki ti posojamo zapiske, smo tvoji sosedje, tvoje najboljše prijateljice, včasih sedimo v osmici pri sosednji mizi ... To so le nekateri primeri, ki jih izrečejo nasmejani protagonisti promocijskega spota, ki ga je v podporo tržaškemu sprevodu posnela mlada Tržačanka Vida Skerk (najdete ga na spletu).

  Istospolno usmerjeni stopajo z nami skozi življenje in vendar se del družbe dela, da jih ni. Ali jih celo diskriminira. Tržaška občinska uprava jim na primer ne dovoli, da bi današnjo parado ponosa zaključili na Velikem trgu. Organizatorjem namreč ni izdala dovoljenja, ki bi jim omogočilo, da zaključni shod in koncert priredijo na najprestižnejši javni površini v mestu. Župan Dipiazza je odločitev utemeljil z besedami, da parada ponosa ni v sozvočju s smernicami njegove uprave. Na Velikem trgu so lahko razstavljeni starodobniki, tu lahko tečejo športniki, razpravljajo novinarji, tu lahko vsak prvi maj spregovorijo sindikalisti – lezbijke in geji pa ne. Ne samo: na Velikem trgu lahko demonstrirajo tudi neofašisti. Somišljeniki gibanja Forza Nuova so »zgroženi« nad dejstvom, da bo parada ponosa marširala tudi preko Velikega trga, napovedali tu protest in prižig »velike trikolorne baklade«. Naj iz tega sklepamo, da je Forza Nuova, za razliko od gibanja LGBTQIA+, v sozvočju z upravo Roberta Dipiazze? (Podobno vprašanje sicer marsikomu roji po glavi vse od lanskega februarja, ko je župan sprejel in objel vodjo FN Roberta Fioreja ...)

  Organizatorji parade ponosa napovedujejo, da sobotni shod ne bo samo praznik vseh oblik ljubezni, temveč tudi poziv proti vsaki obliki diskriminiranja. Zato bodo udeleženci počastili tudi kraje, ki simbolizirajo čas, ko je v Trstu nestrpnost marsikomu zameglila um. Ustavili se bodo pred spominsko ploščo, ki v Ulici Ghega spominja na obešene talce, pred Narodnim domom, ki so ga pred 99 leti zažgali fašisti, na Trgu Oberdan, kjer so v nacističnih ječah trpeli antifašisti, in na Velikem trgu, kjer je Mussolini razglasil sramotne rasne zakone. Današnja parada ponosa bo tako tudi romanje mimo krajev antifašističnega spomina. Tudi zato bi bilo lepo, ko bi v njej stopalo čim več krajevnih demokratk in demokratov. Saj poznate tolikokrat izrečeno zaobljubo, da ne bomo antifašisti samo 25. aprila v Rižarni in pred vaškimi spomeniki ...

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Si boste naložili aplikacijo Immuni?

  6. okt. 2020 | 16:18
  Da
  Ne
  Sem si jo že
  Ne vem
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo