Torek, 21 maj 2019
Iskanje

ŠPORTNE STAVE: Vedeli in molčali

Trst |
16. feb. 2019 | 6:00
  Dark Theme

  »Pred nekaj meseci se mi je po nedeljski maši v Vareseju približal prijatelj, ki mi je rekel: ‘Ali veš, da je mogoče staviti na košarkarske tekme mojega sina? Preverili smo in res je bilo tako’,« je v intervjuju, ki ga je v soboto, 9. februarja, objavil dnevnik Corriere della Sera, povedal Giancarlo Giorgetti, državni sekretar pri predsedstvu vlade. Dodal je tudi, da je sam tedaj seznanil predsednika državne košarkarske zveze Fip Giannnija Petruccija z možnostjo stav na tekme mladincev ter da si zdaj tudi vlada prizadeva za to, da bi napovedovanje izidov dvobojev najstnikov ukinili.

  Novinar dnevnika Corriere della Sera Roberto De Ponti že tri dni nadaljuje raziskovalno delo o stavah na košarkarske tekme mladincev. O aferi je časopis s sedežem v Ulici Solferino v Milanu seznanil italijansko javnost v četrtek, s tem da je povzel odkritje Primorskega dnevnika. Našemu časopisu je Corriere priznal prvenec nad novico, ki v luči zadnjih izjav očitno za marsikoga prava »novica« ni bila. O temi se je namreč v teh dneh marsikdo razpisal, vsepovsod smo priča najrazličnejšim pričevanjem predsednikov amaterskih združenj, odbornikov, članov košarkarskih zvez, ki so v preteklih mesecih kar redno prejemali čudna sporočila - ponekod tudi telefonske klice - v angleščini. Neznanci so predstavnike društev spraševali za izide tekem mladinskih ekip v prvenstvu Under 20. Refren se je torej v zadnjih mesecih ponavljal marsikje, prvič pa smo ga na naših straneh opisali 26. januarja, ko so nas na to opozorili pri goriškem AŠZ Dom.

  Ko smo posumili, da bi se lahko za tem skrival svet športnih stav, smo razumeli, da bi lahko šlo za veliko novico, razmišljali pa smo tudi, da najbrž le »odkrivamo toplo vodo«. »Gotovo niso pri Domu prvi, ki so se jim tovrstna vprašanja zdela sumljiva. Gotovo je tudi kdo že opazil, da je na spletnih platformah stavnic mogoče staviti na dvoboje domačih društev,« smo dvomili. Zdaj kaže, da je bilo res tako. O tem pa kljub temu pred našo reportažo nikjer niti besede. V medijih in na socialnih omrežjih ni bilo ne duha ne sluha o stavah na tekme mladincev.

  Zaradi zaskrbljujoče in za tako delikatno zadevo nenavadne tišine smo se odločili, da bomo zadevi prišli do dna in o njej poročali. Odkrili smo torej toplo vodo, ki smo jo očitno razkrili domači javnosti. Corriere della Sera je nato odigral vlogo velikega medija v Italiji in z afero seznanil državno javnost. Naknadno smo izvedeli, da vodilni možje, kakršna sta Petrucci in Giorgetti, ki o teh zadevah odločajo, predvsem pa lahko ukrepajo, sicer niso potrebovali medijev. Vedeli so, da so stave na tekme mladincev del vsakdana sveta hazardiranja, za večje ukrepe pa se niso odločili, dokler je bila informacija le notranja.

  Primorski dnevnik in Corriere della Sera sta jo razkrila zunanjemu svetu. Do česa pa je to privedlo? Zveza Fip je že isti dan, v četrtek, odreagirala in napovedala, da je sprožila preiskavo ter da bo v dogovarjanju z olimpijskim komitejem predlagala spremembo zakona. Predstavniki vlade so se v petek sestali z danskimi kolegi, da bi preučili zadevo, saj so na Danskem stave na mladinske tekme prepovedane. Po posredovanju medijev se kar naenkrat vsem mudi, potem ko se je več mesec čakalo in dovoljevalo nekaj, kar državna javnost soglasno obsoja. Nekaj, o čemer bi ista javnost najbrž nikoli ne zvedela, ko bi časopisov, za katere si ponekod prizadevajo za njihovo ukinitev, ne bilo.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Na letošnjih evropskih volitvah:

  16. maj. 2019 | 19:15
  bom glasoval v skladu s tradicijo
  bom spremenil svojo volilno navado
  sem še neodločen, koga naj volim
  še ne vem, ali bom volil
  ne bom volil
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo