Petek, 26 april 2024
Iskanje

»Vaša Guča je bolj demokratična«

14. mar. 2014 | 17:19
Dark Theme

15. marca bo pod šotorom na bivšem vojaškem letališču v Briščikih odmevala balkanska glasba. Zimsko izvedbo že tradicionalnega poletnega glasbenega festival Guča na Krasu prireja društvo Drugamuzika. Na odru bodo, od 21. ure dalje (blagajno bodo odprli ob 19.30 - vstopnina znaša 10€), nastopili srbski orkester Elvisa Bajramovića, italijanska balkan zasedba Municipale Balcanica, ob kateri bo stal tudi italijanski trobentač Roy Paci, in svetovna zvezda, nemški glasbeni producent in dj Shantel. Ravno s Shantelom je stekel pogovor o njegovi bogati glasbeni karieri, ki ga objavljamo v sobotni izdaji Primorskega dnevnika.
Stefan, kdaj ste se začeli ukvarjati z balkansko glasbo in zakaj ste izbrali ravno to glasbeno zvrst?
Ne bi rekel, da sem balkansko glasbo ravno izbral, mislim da sem z glasbenega vidika pravi kozmopolit. Izhajam namreč iz multikulturne družine (Grčija, Romunija, Ukrajina), veliko potujem in na svojih potovanjih sproti raziskujem nove glasbene zvrsti. Glasbo nato spajam z digitalnimi elementi, saj so dandanes nujno potrebni. V zvezi z glasbenim raziskovanjem vam lahko razkrijem, da sem ravno bil en teden v Atenah, kjer sem snemal svojo novo ploščo, ki bo izšla avgusta. Album bo zelo različen od ploščka Disko Partizani in drugih, saj me v tem trenutku mikajo nove glasbene izkušnje in različne kulture.
Guča na Krasu je najpomembnejši festival balkanske glasbe v Italiji. Na njem ste s Club Orkestrom Bučovina že nastopili leta 2011. Kako bi opisali takratno izkušnjo?
Guča na Krasu se mi je takrat zasidrala v srce. Festival mi je bil zelo všeč, celo boljši je od srbske Guče, ki je v zadnjih letih postala prizorišče nacionalističnih skrajnežev in zgolj »business«. »Vaša« Guča pa je še vedno »čista« in demokratična, med ljudmi vlada želja po združevanju kultur in glasbe. Lahko vam zagotovim, da bo v soboto še lepše, saj bo nastopil tudi moj dragi prijatelj Roy Paci, prekrasen človek in izreden glasbenik. Prepričan sem, da bo vzdušje res na višku!

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava