Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Ameriške doom legende

11. feb. 2016 | 18:12
Dark Theme

Marsikdo pozna angleško legendarno zasedbo Black Sabbath in to prav gotovo tudi zaradi njenega karizmatičnega pevca Ozzyja Osbournea. Sabbathi veljajo za prve pionirje heavy metal scene in v bistvu za ustanovitelje »težkega« in tako imenovanega doom metala. V istem obdobju, to je v prvih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, pa je na drugi strani sveta nastala podobna skupina z imenom Pentagram. Poznavalci heavy metal scene obožujejo tako Sabbathe kot Pentagrame, pa čeprav so prvi nedvomno veliko bolj znani kot njihovi ameriški »bratranci« ...
Pentagram so avgusta lani izdali svojo novo, »šele« osmo ploščo z naslovom Curious Volume. V petinštiridesetletni glasbeni karieri se je namreč bend kar trikrat razpustil, v njegovih vrstah pa je nastopilo več kot trideset (!) različnih glasbenikov. Danes je iz izvorne zasedbe ostal le Bobby Liebling, pevec in ustanovitelj skupine, ki je v vseh teh letih vztrajno držal vajeti ameriškega benda. Ob dvainšestdesetletnem liderju stojijo kitarist Victor Griffin, basist Greg Turley in bobnar »Minnesota« Pete Campbell.
Skupina je novo ploščo Curious Volume izdala s pomočjo angleške neodvisne glasbene založbe Peaceville Records. Album sestavlja enajst komadov, traja pa malo več kot štirideset minut. Plošček so Liebling in ostali posneli v Združenih državah Amerike, z njimi pa je tokrat sodeloval švedski glasbeni producent Mattias Nilsson. Sound ameriške zasedbe je ostal zvest prejšnjim albumom in sicer pristnemu doom metalu, z v glavnem počasnimi ritmi in »težkimi« kitarami, vse pa se skriva za okultno zaveso metal glasbe. Plošča je v glavnem prijetna, tu pa tam ritem nekoliko pospeši, kot na primer v bolj »modernem« komadu Dead Bury Dead. Gre za stoner pesem s posrečenimi kitarskimi rifi in rokenrol basom. Rokerski sta tudi naslednji – Earth Flight in Close The Casket –, s komadi Walk Alone, Sufferin' ter Curious Volume pa se spet povrnemo k počasnejšim ritmom. Ameriške doom legende vas tudi tokrat ne bodo razočarale!

Curious Volume
Pentagram
Doom, Heavy metal
Peaceville Records, 2015
Ocena: ★★★★★★★★☆☆

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava