Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Lo chiamavano Jeeg Robot

13. jul. 2016 | 18:58
Dark Theme

Tor Bella Monaca je predmestje Rima, o katerem smo v zadnjih letih in mesecih na straneh italijanske kronike marsikaj prebrali. Tam je prišlo jeseni 2014 do prvih napetosti med priseljenci in krajevnim prebivalstvom, tam so pred meseci zažigali smeti in tja se je pred nekaj dnevi odpravila tudi pravkar izvoljena rimska županja Virginia Raggi, ker je problem miši in podgan baje nevzdržen. In v Tor Bella Monaca je režiser Gabriele Mainetti postavil svoj filmski prvenec Lo chiamavano Jeeg Robot, film, ki velja za eno največjih presenečenj pretekle filmske sezone. In ker je letni kino tudi priložnost, da nadoknadimo zamujeno, bo danes zvečer v kinodvorani Ariston v Trstu na sporedu prav Mainettijev celovečerec.
Zgodba pripoveduje o Enzu Ceccottiju, človeku, ki se preživlja z majhnimi tatvinami in sanja, kako bo nekoč postal pomemben boss. Ko nekega dne beži pred policijo, skoči v reko Tibero in pade v velik zaboj, v katerem je shranjena radioaktivna tekočina. Enzo se zelo prestraši, ker mu je strupena zmes pobrala vse moči. Onemogel leže v posteljo, a ko se naslednjega dne prebudi, odkrije, da premore zdaj nadnaravno moč. Prepričan je, da bo končno res postal vodja tatičev in kmalu obogatel, a v istih urah po Rimu razsaja vojna sovražnih tolp, ki z bombami in eksplozijami uničuje večno mesto, ki seveda potrebuje pozitivnega heroja. Takega, ki bi po možnosti imel tudi nadnaravno moč ...Skoraj akcijski film, ki se seveda navezuje na stripe. Po svoje je celo poklon japonskim manga.
Čeprav samo na daleč, celotna zgodba spominja na vse, kar se je v zadnjih mesecih res zgodilo v Rimu, in tudi odločitev protagonista filma, igralca Claudija Santamarije, da se javno opredeli za Gibanje petih zvezd, je naposled omogočilo, da je primerjava med znanstvenofantastičnim celovečercem in realnostjo postala še bolj verjetna.

Lo chiamavano Jeeg Robot
Italija 2015
Režija: Gabriele Mainetti
Igrajo: Claudio Santamaria, Luca Marinelli, Ilenia Pastorelli in Francesco Formichetti

Ocena: ★★★


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava